Финансовият стрес оказва най-голямо влияние върху външния вид, сочат резултатите от ново проучване. Хората, които са преживели най-голям финансов стрес в рамките на десетилетие, изглеждат най-възрастни, са установили учените, пише Obekti.bg, позовавайки се на PsyBlog.

„Причината може да се дължи на това, че хората, които са под голям финансов стрес, не обръщат много внимание на външния си вид – смята ръководителят на изследването проф. Марги Лачман – Стресът може само да ускори процеса на стареене.“

Лесно и просто екстремно отслабване гарантира минус 5 кг. от теглото ви само за три дни!

Учените проследяват 200 души от средата на 90-те години в продължение на десетилетие. Снимани са в началото и в края на десетилетието. 19 доброволци трябвало да преценяват видимата възраст на всяка от снимките.

Финансовият стрес е оказал най-голямо въздействие върху видимото стареене в сравнение със стреса, причинен от други източници. Това потвърждава констатацията, според която финансовите грижи са сред най-проблематичните в живота. Финансовият и трудовият стрес карат самите хора да се чувстват по-възрастни.

12 форми на гърдите на жените, от които зависи характера им

Изследването също така разкрива, че:

  • Повечето хора са убедени, че изглеждат по-млади.
  • Хората, които се чувстват по-здрави, се чувстват и по-млади.
  • Жените са по-склонни да мислят, че изглеждат по-млади.
  • По-младите хора се чувстват на същата възраст, на която изглеждат.

Изследването е публикувано в научното списание Research on Aging.