Кой беше мъжът зад гърба на Тръмп, който превеждаше от български на американския президент? Това е нашият сънародник, авторитетен учен, докторът по химия Йонко Мермерски, информира "Дарик".

Мермерски е син на проф. Христо Мермерски, известен на стотици хиляди българи с природолечението.

Синът му Йонко имаше честта да бъде един от най-важните хора по време на посещението на премиера Бойко Борисов в Белия дом.

Мермерски-син е автор на над 30 книги в областта на химията и природната медицина, като 13 от тях са написани в съавторство с баща му.

Неговите изследвания са публикувани на над 10 езика. Той е  създател на множество патентовани изобретения, а най-емблематичните сред тях са:

Револвиращ инжектор за течна хроматография под високо налягане (HPLC), дебелослойна хроматография – метод за резделение на химически, както и няколко мултифункционални добавки за дизелово гориво.

Той е изобретателят на единствените в света пробиотични капсули с различни приложения, както и на слънцезащитен лосион, включващ изцяло и само природни съставки.

Българинът, който превеждаше на Тръмп, е възпитаник на Природоматематическата гимназия в Софи, дипломиран бакалавър по химия от Американ юнивърсити във Вашингтон и магистър от Джорджтаун във Вашингтон

Д-р Мермерски-младши живее и работи от години в американската столица. Бил е преподавател в Джорджтаун, а до момента е и консултант на Американската асоциация на медицинските университети.