Американският президент Доналд Тръмп неволно наруши кралския протокол по време на посещението си във Великобритания. На приема в Бъкингамския дворец той направи нещо, което не е позволено на никого спрямо кралицата.
 

Гафът се случи в края на кратката реч на американския президент пред гостите на бала, чийто домакин беше Елизабет II. Британският монарх седеше точно до Тръмп.
 
Завършвайки речта си, Тръмп докосна кралицата за съвсем кратко по гърба. На никого не е позволено да пипа кралицата.

 

По време на изказването си  американският държавен глава вметна и лека шега, свързана с прословутото мрачно английско време: „Благодаря ви за топлия прием, за това прекрасно време, за чудесната ви гостоприемност и за това, че близо седем десетилетия Ваше величество цени приятелството със САЩ“, каза той.
 
По-наблюдателните пък забелязаха, че при пристигането си в двореца по-рано вчера Тръмп се здрависа с Елизабет по леко странен начин. Ръкостискането им напомняше малко на тийнейджърски поздрав.
 


Миналата година по време на посещението си на острова Тръмп хвърли всички в смут, след като застана пред кралицата – нещо, което е абсолютно недопустимо според протокола.

Превод и редакция: БЛИЦ