Археологията е научно изследване на човешката история и праистория чрез разкопки и анализ на материални останки като артефакти, структури и други физически доказателства.

 Отваря прозорец към миналото, помагайки ни да разберем живота, културата и обществото на древните цивилизации и народи. Понякога обаче учените се натъкват на неща, които са трудни за обяснение или разбиране, уточнява Glasnews.bg.

Жената, чието тяло не се разложи

През 60-те години на миналия век строителни работници се натъкват на гробницата на Лейди Дай, известна още като Син Жуй, в Китай, пише IFLScience. Докато го разкопават през 70-те години на миналия век, археолозите откриват нещо невероятно: изключително добре запазената мумия на самата Син Джуи. 

Но това не е всичко - тя плувала в басейн с бистра течност, която ставала кафява, когато била изложена на въздух. Тази течност била или билков разтвор за консервиране, или резултат от разлагането на нейните телесни течности.

Наистина удивителното е, че по-голямата част от меките й тъкани остават непокътнати и вените й все още са пълни със застинала кръв. По същество Син Жуй се противопостави на гниенето, което обикновено сполетява органичната материя през вековете.

Мистериозен черен саркофаг

През 2018 г. археолози в Египет откриха колосален, почти 3-метров черен саркофаг, заровен на 5 метра под земята, датиращ от периода на Птолемеите (323-30 г. пр.н.е.). Имаше силни обществени предупреждения срещу отварянето му, тъй като изглеждаше като рецепта за проблеми. Учените са получили почти 3 хиляди предупреждения.

Въпреки зловещите предупреждения, археолозите решават да отворят съдържанието на саркофага. След тържественото откриване се наложи да чакат повече от час, докато миризмата се разсее. Вътре открили червеникавокафява кал, съдържаща няколко скелета - гледка, сравнима само с крутони в най-лошата супа, която можете да си представите.

Тези останки вероятно са принадлежали на длъжностни лица или военен персонал и един от тях показва следи от рана със стрела в главата. Мистерията какво се крие вътре в черния саркофаг най-накрая е разгадана, но ни остави повече въпроси, отколкото отговори.

Римски войници блокират тунел

Представете си, че се натъквате на купчина римски войници, внимателно разположени, за да блокират проход. Може би се чудите защо са избрали трупове вместо тухли и какво са се опитвали да предотвратят. Това са въпросите, върху които може да искате да помислите, докато бързо се възстановявате от такова ужасно откритие.

Археолозите са се опитали да отговорят на тези въпроси. Според експерта Саймън Джеймс, ужасната сцена е резултат от ранна химическа война. Римските войници, опитващи се да прокопаят тунел под градските стени до военна база, били посрещнати от яростна атака от защитаващите се перси. Персите се оттеглили в своя тунел, зад своя мангал, и хвърлили смес от битум и серни кристали върху него.

Резултатът бил гъст облак от смъртоносни изпарения - смес от мазен въглеводороден дим, въглероден диоксид, смъртоносен въглероден оксид и наистина неприятен серен диоксид. За секунди римските войници се задушили, без да избягат от „серните облаци на ада“. Деветнадесет от тях загинали и телата им били използвани за изграждане на барикада, за да не допуснат други.

Златно око в скелет на 4800 години

През 2006 г. археолозите откриха скелет на жена близо до Забол, Иран, на възраст около 4800 години. Тя беше изключително висока за времето си, височината й беше около 2 метра. Но най-изненадващото откритие беше необичаен предмет в черепа - златно протезно око.

Това златно око беше чудо на древното майсторство, със сложни детайли, имитиращи анатомията на човешкото око, пълно с кръвоносни съдове, пресъздадени с помощта на златна тел. Въпреки че не е ясно дали тя наистина е била жрица, едно е сигурно - най-добре е да не премахвате това око, колкото и изкушаващо да е то.

Археологически находки като тези ни напомнят за невероятните тайни, скрити под повърхността на земята, чакащи да бъдат открити. Въпреки че не включват отчаяни преследвания или спасяващи света приключения, те ни дават поглед към мистериозно минало и невероятните способности на нашите предци.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук