В Индия се разпространяват спекулации, че избраният за президент на САЩ Джо Байдън има вероятни семейни връзки в азиатския гигант, който вече се гордее с индийското потекло на избраната за вицепрезидент на Байдън - Камала Харис, предаде Франс прес.

Преди няколко години Байдън спомена за съществуването на евентуални семейни връзки в Индия. Въпреки че това не е доказано, името Байдън вече обект на генеалогически проучвания в цяла Индия.

В Ченай, в южната част на страната, възпоменателна табела за капитан на търговки кораби от 19-и век на име Кристофър Байдън вече се превърна в популярно място за селфита.

А в Мумбай, в западната част на страната, едно индийско семейство на име Байдън твърди, че е изтощено от засилен медиен и обществен интерес и непрестанни телефонни обаждания.

Джо Байдън има установени ирландски корени, но по време на визита през 2013 г. в Мумбай той спомена за евентуално индийско потекло.

Тогава той разказа, че след изборите за сенатори през 1972 г. той е получил писмо от индиец с фамилно име Байдън, в което той му споменавал, че двамата може да са роднини.

В писмото се говорело за общ прародител в Индия, работил за Британската източноиндийска компания през 18 век.

В Ченай, в катедралата Сейнт Джордж, възпоменателна плоча на името на Кристофър Байдън, роден през 1789 г., се превърна след американските президентски избори в истинска туристическа атракция.

"Намерихме следите на двама Байдън - Уилям Байдън и Кристофър Байдън - братя, станали капитани в Британската източноиндийска компания на търговски кораби през 19 век", разказва Джордж Стивън Джаярадж, епископ на епархията Мадрас (бившето име на Ченай) от протестантската Църква на Южна Индия.

Уилям Байдън е починал много млад, докато Кристофър Байдън е бил капитан на няколко кораба и накрая се е установил в Мадрас. Но няма никакво потвърждение, че тези братя Байдън са роднини на новоизбрания президент на САЩ, разказва духовникът.

Според Тим Уиласи-Уилси, преподавател в Кингс Колидж в Лондон, има вероятно връзка между Джо Байдън и Кристофър Байдън.

Същевременно в Мумбай и Нагпур в щата Махаращра има хора с фамилно име Байдън, които вероятно са потомци на Кристофър Байдън. А самият Кристофър Байдън е бил син на Джон Байдън, за когото се говори в писмото, за което Джо Байдън споменава през 2013 г.

Самото писмо пък се смята, че е било написано от Лесли Байдън, дядо на настоящите Байдъновци от Махаращра, които сега се оплакват от прекомерния медиен интерес към тях.

Представителката на тези Байдъновци - Роуина Байдън, твърди, че членовете на мумбайското семейство Байдън изобщо не се опитват да установят по-специална връзка с новоизбрания президент на САЩ.

"Пожелаваме на господин Байдън всичко най-добро на новия му пост, но не се опитваме да установим каквато и да е било връзка с него", казва Роуина Байдън. "Споделяме само едно и също име и това е всичко", добавя тя.

"В добро финансово състояние сме и имаме добре установен живот, нямаме нужда от никаква парична печалба или от нещо друго", подчертава индийската госпожа Байдън.

Тя допълва, че първите информации за евентуални връзки на нейното семейство с Джо Байдън са предизвикали такъв интерес, че членовете на индийското семейство Байдън са били преследвани от любопитни хора и медии дори до домовете им и това започнало да им тежи.