Витлеемската звезда, описана в Библията, изгря на небето за първи път от 2000 години насам на 21 декември. Или поне метафорично казано, тъй като явлението всъщност е оптичното сливане на Юпитер и Сатурн, които ще застанат на една линия със Земята.

Астрономи и астролози казаха какво може да вещае „целувката” между двете планети, пише „Монитор”.

Специалистите по звездите смятат, че явлението трябва да се свърже с нещо добро, които предстои в нашия живот, и ни носи надежда за края на пандемията от COVID-19.

Често хората се опитват да направят връзка с едни или други явления, свързани с библейски и исторически писания.

Такъв е случаят с последното толкова близо приближаване на Сатурн и Юпитер преди 2000 години, което съвпада и с раждането на Иисус Христос.

„Една от идеите е, че Витлеемската звезда вероятно е била точно такова събитие и хората, които са населявали земите между Израел до Румъния, са имали възможността да го наблюдават.

Тъй като явлението се явява най-яркият необичаен обект след диска на Луната по време на пълнолуние, то им е направило впечатление.

Във времето с препредаване и преразказване подобни явления могат да бъдат украсени в такава степен, че да придобият внушително събитие.

Най-вероятно в случая не говорим за нещо свръхестествено, а за такова ярко явление“, обясни директорът на Националната астрономическа обсерватория астрономът д-р Никола Петров.

Той също е привърженик на тезата, че Витлеемската звезда всъщност е приближаването на Юпитер и Сатурн преди 2000 г. Това е и научното обяснение на това митично явление.

„На 21-и ще можем да видим изключително приближаване на планетата Сатурн до Юпитер. Те ще са толкова близо до небето видимо до нас като наблюдатели, че почти няма да могат да се разделят една от друга.

Ще ги виждаме като една много ярка звезда”, обясни д-р Петров. Той сподели, че астрономите не очакват да се роди втори Христос, но изрази надежда приближаването на двете планети да бъде белег за това, че ще настанат по-добри времена и ще се лишим от удоволствието да се пазим с маски.

„Нека да го приемем за добър знак. Хората, когато виждат комети, метеори и метеорити на небето, винаги ги свързват с нещо лошо - било то войни или заболявания, но за мен цивилизацията напредва и сме започнали да си обясняваме много неща и не бива да ги приемаме като лошо знамение. Ако искаме да отдадем нещо на това явление, нека коронавирусът да си отиде”, коментира астрономът.

Астролози прогнозират, че ситуацията след изгряването на т. нар. Витлеемска звезда ще се подобри.

Оксана Хорват-Станчева, която е експерт в сферата, свързва явлението с промяна. „Чисто астрологически това, което се очертава, е, че идва много голяма промяна в няколко направления.

Най-вече това, че приключва една много сложна година. Тази енергия, която през тази година ескалира, всъщност е започнала преди 2-3 години. Тази година нещата ескалираха, защото освен Сатурн в Козирог минава и Плутон и тази година те се срещнаха няколко пъти. А допълнително и Юпитер минава и се получава събиране на три много важни фактора.

Единият фактор е Сатурн, както и Плутон, който отговаря за мащабността, управлява атомната енергия и последиците са огромни. И Юпитер, който, от една страна, е планета на късмета, от друга страна, е планета на разширяването.

И съвпадайки с другите два елемента - разширява допълнително нещата. И цялата тази енергия продължи през 2020 г. и сега вече приключва. На 21 декември и двете планети - Юпитер и Сатурн, навлизат в следващия знак – знака на Водолей, което означава, че вече тази троица се разделя.

Плутон остава до 2023 година в Козирог, но той е там от 2009-а и колкото и да е страшен, му трябва помощ от други фактори. И това влизане на Сатурн и Юпитер в Козирог е най-важното, защото приключва този етап и започва нов“, сподели ни тя.

Оксана е на мнение, че има различни интерпретации за Витлеемската звезда и никой не може да каже със сигурност.

„Но събирането на Сатурн и Юпитер се нарича Големият съвпад. Задават се големи възможности, награди за големи усилия и все едно се отварят врати за много нови шансове. Въпрос на избор е всеки един от нас какво ще направи.

Сега от 21 декември и през 2021 година, когато и двете планети минават през знака на Водолей, ще ни се отварят нови възможности и може да се очакват големи промени.

Водолей е знак на неочакваните неща, така че тези промени ще са неочаквани. Ако метафорично кажем, че 2020 година енергията на Козирог ни е оставила да стоим в мазето – затворени, изолирани и с ограничения, то 2021-а ще е нещо като увеселително влакче – нагоре-надолу, нагоре-надолу.

Не може да се каже, че ще се случват само хубави неща. По-скоро година на много промени, много възможности и много рискове. Сега, ако ни пуснат да си щъкаме кой където иска, можем да си навлечем нови проблеми.

Юпитер във Водолей дава въздух, дава енергия, възможност да творим, да правим големи планове. Но Сатурн също е там и той изисква да бъдем разумни. И това, което сме научили през последните години, особено последната една, е да стоим стъпили здраво на земята“, допълни тя.

Ясновидката и астроложка Мария Асенова пък вярва, че Витлеемската звезда е позитивна конфигурация, която носи благоденствие и благодат. „Няма нищо лошо и нищо притеснително в тази Витлеемска звезда, която може би ще изчисти много отрицателни енергии в цялото човечество, което напоследък потъва с тези болести. Очакват се позитивни промени.

Отива си прословутият COVID, психологическият срив на човечеството ще се махне, ще настъпи едно ведро настроение, ще има една много позитивна енергия, ще тръгнат благодат и изобилие. И може би всичко това, което до този момент е било в застой, ще тръгне със страхотна сила и хората ще забравят бързо това, което им се е случило към днешна дата.“, заяви тя.

Според Асенова предимството на 2021-а е, че завършва на тройка, а това е Светата Троица. „Тройката носи благоденствие и пари, така или иначе годината ще бъде богата, ще бъде щастлива година за всички, няма да има никакви проблеми. Лошото ще се забрави.

Доста хора си заминаха, но останалите ще си стъпят на краката и ще продължат напред с по-големи ентусиазъм и сила“, каза ни още тя.

БЪЛГАРИЯ С ТОПГЛЕДКА КЪМ ЯВЛЕНИЕТО

Приближаването на Сатурн и Юпитер ще може да се наблюдава отвсякъде на земната повърхност, но България ще бъде с топгледка към явлението, тъй като попада в неговия коридор.

„Това е един коридор с дължина около 1000-1500 км и ширина от 400-500 км. Със Западна Европа ще бъдем свидетели на почти едно и също събитие, на изток от Черно море също, на север може би до Полша, на юг до Египет. Гражданите по света, които не са в този коридор, също ще могат да видят явлението, но то няма е чак толкова впечатляващо”, обясни д-р Никола Петров.

В Северна или Южна Америка ще е минало достатъчно време, за да започнат да се разделят двете планети и няма да може да се виждат както при нас. В страните извън коридора две планети ще бъдат визуално разделени, докато ние ще можем да ги видим слети. „Визуално без оптични предмети да разграничим обекта като двоен. Той ще бъде почти точков обект.

В Южното полукълбо няма да е точка, а като елипса. Явлението ще изглежда като ярка звезда. Няма да можем да го сбъркаме Луната”, разясни астрономът. За нас, наблюдателите от Земята, Юпитер и Сатурн застават почти в една линия и ние ги виждаме слети.

Д-р Петров направи сравнение как когато два автомобила застанат един зад друг, ние виждаме само първия. „Визуално няма да можем да разделим Юпитер и Сатурн, но в действителност те няма да бъдат една до друга. За нас като наблюдатели те ще се насложат една върху друга и ние ще ги виждаме като един ярък обект“, каза още шефът на обсерваторията.

Какво ще видим зависи и откъде ще наблюдаваме приближаването на двете планети -дали ще сме на чисто място без сгради. „Ако има чист хоризонт, двете планети ще залязват заедно една с друга до 7 часа. Ако сте в градове, където има сгради и дървета, няма да може да се види, защото ще им пречат. Трябва да имаме добър хоризонт, чист“, подчерта д-р Петров.

ДОГОДИНА: ОЧАКВАТ НИ ПОЛИТИЧЕСКИ ТРУСОВЕ

Астролозите прогнозират, че след 21 декември, и по-точно през 2021 година, ще има политически трусове. „Със сигурност ще има някакви сътресения, няма да е само спокойно.

Сатурн и Уран навлизат във Водолей. Сатурн е планета на традициите, а Уран на революцията. Освен това Сатурн отговаря за държавните структури и управлението, а Уран за промени и революции. Дори това, че през 2020 година имаше стачки, е като предвестник. 2021-а в политически план няма да е спокойна, но със сигурност няма и да има такъв полъх на смърт, на драми, на трагедии.


По-скоро хората ще влагат енергия в промяна и може би ще правят глупости, но няма да я има същата енергия“, сподели Оксана Хорват-Станчева. Астроложката и ясновидка Мария Асенова също е на мнение, че през 2021 г. ни очакват трусове от политическа гледна точка. „Но земетресения, катаклизми и т.н. не се очакват“, допълни тя.