Започва традиционният Карнавал на смеха в Габрово. И тази година габровци превръщат хумора и самоиронията в изкуство. В карнавалното шествие довечера ще се включат десетки участници, а много гости вече изпълниха града. 

Ако има град, който да покаже, че с чувство за хумор и самоирония се оцелява дори по време на пандемия, това със сигурност е Габрово.

"След две години време на пандемия се връща истинското карнавално шествие, ще има много смях, много картини, политическа сатира, никого не пощадяваме и отразяваме най-важните световни политически събития! Генерирахме мотото "Кот доди, гад доди", мога да оставя нещата без коментар", сподели кметът на Габрово Таня Христова.

"Разбира се, новото правителство и опозицията е представена с няколко картини, не сме пропуснали никой!

Присъства героят Володя Путин с една специална картина.

Ще има една картина на България с много сериозни битки - битката при Ахелой и Клокотница, които са наша гордост, но преживяхме и една много мазна картина - всичко в олио", посочи сценаристът Иван Минчев.

Прословутата габровска самоирония личи и откритото световно бианале в дома на хумора и сатирата на тема "Икономия на средствата".

"Темите са доста актуални- екология, промените в климата и икономика. Задаваме си въпроса колко ни е достатъчно- затова икономия на средствата", каза директорът на музея "Дом на хумора и сатирата" Маргарита Доровска.

Празникът тази година освен карнавално шествие, включва концерт и светлинно шоу в небето над града, пише "България он Ер". 

Определено най-голям интерес предизвика "А" отборът на Кирил Петков и Асен Василев, които грейнаха на карнавала в Габрово. Водещи бяха премиерът и вицето му, като фигурата на финансовият министър беше стъпила върху държавния бюджет. Министър-председателят пък носеше в ръцете си списъка от Гугъл, с който „разобличи“ цялата корупция в България, пише "Трибюн".

Шефката на кабинета на Петков, Лена Бориславова пък беше пременена в екип на мажоретка, която вика за победа на отбора.

Останалите министри, които Петков обяви за „А“ отборът на България бяха облечени в еднакви трика-клинчета и също следваха своите предводители.