“Музиката започва там, където свършва словото." 

Хайнрих Хайне

Красивата, но тъжна музика може да оправи настроението ви, ако сте потиснати и меланхолични, откри ново изследване. За целите на проучването над 220 души са били помолени да си припомнят нещо депресиращо, което им се е случило преди време. След това е трябвало да се сетят каква музика са слушали след събитието. Оказало се е, че избирането на красива, но тъжна музика, e била най-често срещаната стратегия в битката с тъгата. 

"Открихме, че музикалният избор на хората е пряко свързан с индивидуалните очаквания от дадена песен", обяснява д-р Анемике ван ден Тол, водещата авторка на изследването. Участниците избират песни, които оказват познат ефект върху съзнанието им, пише obekti.bg. 

“Изследването показа, че ако даден човек е възнамерявал да постигне подобряване на настроението чрез слушане на тъжна музика, това често е било постигано всъщност чрез първоначално мислене за тяхната ситуация или разсейването от ситуацията, отколкото от директното изолирано слушане на избраната музика.”

“Всъщност участниците демонстрираха, че когато са избрали музика с намерението да извикат определени спомени, това има отрицателен ефект върху постигането на положително настроение. Единствената стратегия на избор на музика, за която видяхме, че има резултат при предсказването на промяната на настроението, беше тогава, когато слушателят е на мнение, че музикалното произведение притежава висока естетическа стойност.”