Щастието не може да бъде купено с пари! Щастието не е свързано с парите - колко пъти сте чували това? Милион? Учени от САЩ са опровергали тези известни фрази, съобщават световните издания.

Нещо повече, те са успели да изяснят колко пари са необходими, за да може човек да се чувства щастлив.

В САЩ е проведено много интересно проучване. Учените са се опитали да разберат как количеството на парите влияе върху нивото на щастие. Никой не е получавал пари по време на изследването. Работата се е състояла в интервюиране на хора.

Резултатите са показали, че по-високите доходи допринасят за по-високите нива на щастие, но след достигане на определена сума. 

За да се изчисли точно тази сума, е проведено проучване сред 1,7 милиона души. Също така са проучени данните за доходите на населението в 164 страни по света.

Оказало се, че не са необходими милиарди. За емоционалното щастие са достатъчни 75 хиляди долара. И за да се чувствате като абсолютно щастлив човек, ви трябват 95 хиляди долара годишно.

Обяснението на това заключение е съвсем просто. Всеки от нас на първо място иска да покрие основните нужди: дом, храна, почивка, здраве. Абсолютно никой от анкетираните не е мечтал за яхта, хеликоптер и 50-каратови диаманти.

Превод и редакция: БЛИЦ