Според ново проучване на професор Розали Дейвид от Университета в Манчестър и професор Айлин Мърфи Куин от Университета в Белфаст, смъртта на древната египтянка, известна като мумията Такабучи, е била удар в гърба с брадва, по-скоро отколкото рана с нож, както се твърди по-рано.

Смята се, че мумията Такабучи някога е била високопоставена жена, живяла преди 2600 години в Древен Египет в град Тива (сега съвременният Луксор се намира там). Причината за смъртта й остава загадка за учените в продължение на десетилетия, откакто е доведена в Ирландия през 1834 г.

Новото проучване използва редица съвременни техники, включително ДНК анализ, рентгенови лъчи, компютърна томография и анализ на косата и материалите за мумификация, за да сенаучи повече за историята на тази мумия.
Предишни сканирания на мумията показаха, че тя е била намушкана в горната част на гърба близо до лявото рамо и че ударът е сложил край на живота й. Ново проучване установи, че раната е нанесена с брадва. В същото време такива брадви обикновено се използват както от египетски, така и от асирийски войници, съответно всеки от тях може да бъде отговорен за това.


Авторите на изследването предполагат, че тя е можела да стане жертва на някой от хората си и твърдят, че всичко се е случило моментално и жената не е страдала дълго време. Изследвайки положението и дълбочината на раната, те вярват, че убиецът е държал брадвата със свити ръце, за да им даде максимална сила и тяга. След това я ударил силно в ребрата, което довело до ужасни наранявания.

Компютърният томографски анализ на мумията на Такабучи разкрива, че тя е миниатюрна млада жена на 20 до 30 години със стилизирана кафява коса, която не си бръснела главата, както обикновено по това време. Използвайки протеомика, екипът успя да проучи нейното здраве през целия й живот и не откри доказателства за продължаващо заболяване.

Учените също установили, че сърцето на младата жена все още е в балсамираната мумия. Това е важно, тъй като сърцето е било важно според египетската религия по отношение на пътя на починалия към отвъдното, тъй като е било свързано със спасението на човека. Преди се смяташе, че сърцето е премахнато. Но, както се оказа сега, органът не е повреден и е в доста добро състояние.

Изследователите също взеха и анализираха ДНК проба от Такабучи. Установено е, че нейната ДНК е по-подобна на ДНК на съвременните европейци, отколкото на съвременното население на Египет. Подобна генетична следа е доста рядка и почти непозната нито за древните, нито за съвременните египтяни. Учените отбелязват, че това е много важно откритие, което хвърля вълнуваща светлина върху важна повратна точка в египетската история, а констатациите допълват проучвания, които показват, че древното египетско население е било генетично по-близо до съвременните европейци от арабите.


По-нататъшният анализ на мумифицираното тяло също дава по-необичайна информация за жената, която е била убита преди около 2600 години. Оказа се, че тя има 33, а не 32 зъба и че има допълнителен прешлен. Това са изключително редки характеристики и се срещат само в много малък процент от населението.

Титлата Такабучи, написана върху ковчега й, показва, че тя е била омъжена жена, която е управлявала голяма къща, най-вероятно в Тива. Учените отбелязват, че Такабучи много обичала семейството си, това се доказва от факта, че тялото й се погрижили с голямо внимание, по-специално косата й беше била спретнато подстригана, навита и оформена.

Но що се отнася до причината за убийството на тази млада жена, тя вероятно никога няма да бъде известна, както и самоличността на нейния убиец.

Превод: БЛИЦ