На Марс гравитацията е 2,5 пъти по-слаба, отколкото на Земята.  Това значително затруднява извършването на много познати неща, като например правенето на секс.  Но това няма да попречи на хората да забременеят и да имат деца без интимна връзка, съобщава "Дейли Мейл".

Сега човечеството активно се подготвя за колонизирането на Марс. За да не бъде застрашена човешката колония от изчезване, било е необходимо да се реши въпроса за размножаването на човешката популация.

Космическата радиация и слабата гравитация ще бъдат сериозни пречки за зачеването и раждането на деца на Марс.

Авторите на ново изследване са разсеяли всички опасения. Спермата може да се съхранява дълго време в космоса, като изобщо няма да изгуби качеството си. 

Учени от Япония са събрали сперма от 66 мишки, избрали са най-добрите проби (оказали се само 6) и през 2013 г. изпращат три флакона със сперма на Международната космическа станция. Останалите три са съхранявани в град Цукаба, като в лаборатория са създадени условия като на Марс. 

Година по-късно една от пробите от космоса е доставена на Земята. Съдържанието на ампулата се е запазило напълно и качеството на материала не се е променило.

Втората ампула е доставена на Земята през 2016 г., а третата - през 2019 г. Всички проби са подходящи за оплождане. Изследователите твърдят, че спермата в космоса може да се съхранява до 200 години.

Учените успешно са отгледали потомство от всички тези проби (тези в космоса и тези, съхранявани на Земята).  Експериментът показва, че колонистите ще могат да възпроизвеждат хора на Марс по изкуствен път. 

Превод и редакция: БЛИЦ