Учени от Оксфорд разкриха тайната на тъжната усмивка на Мона Лиза от известната картина на Леонардо да Винчи. В новата си книга "Mona Lisa: The People and The Painting" историците Мартин Кемп и Джузепе Палатини твърдят, че тя е свързана с тъжната история на модела на художника - Лиза Герардини, съобщава The Independent. 
Лиза Герардини е родена във Флоренция през юни 1479 година. По това време млади момичета често се омъжвали за заможни възрастни мъже. Затова на 15-годишна възраст тя става съпруга на 30-годишния Франческо Джокондо.

Авторите на книгата твърдят, че семейството на съпруга й натрупало състояние от търговия с робини от Северна Африка. Когато бащата на Франческо починал, се наложило той да поеме семейния бизнес в свои ръце. Той купувал девици от Мавритания, карал ги е да приемат християнството и след това или ги оставял в дома си като прислуга или ги продавал.

Скоро след сватбата Лиза забременява с първото си дете. След него ражда още пет, две от които почиват.

Въпреки че не одобрявала начина, по който мъжът й е натрупал състоянието си, тя продължавала да води живота на жена от висшето общество. Съзнанието за вина вероятно е причината за тъжната и мрачна усмивка на Джокондата, смятат Мартин Кемп и Джузепе Палатини

Не е ясно как Леонардо да Винчи се е запознал с Лиза Герардини. Знае се обаче, че баща му е бил адвокат и съпругът на Лиза доста често го е търсил за съвет. През 1503 година Да Винчи започва да рисува картината, която се превърна в най-популярната му творба. 

Превод: БЛИЦ