Вид галапагоски гигантски костенурки ще бъде върнат към живот 150 години след изчезването си от своя традиционен хабитат. Това ще стане възможно, след като ДНК тестове са показали, че отделни екземпляри костенурки от други видове споделят сходни генетични белези.

Програмата за размножаване, която ще се осъществи под контрола на експерти, включва 32 животни – 19 от които са наследници на смятания за изчезнал вид Chelonoidis nigra (Слонска костенурка). Това ще позволи средносрочното възраждане на вида на неговото традиционно обитание – о. Флореана, съобщиха от управата на Национален парк „Галапагоски острови“.

Слонската костенурка е била заличена от о. Флореана с идването на китоловците в региона, които са взимали животните на корабите си за месо. Някои от костенурките са били изоставяни по склоновете на вулкана Уолф на о. Изабела, за да може да се намали теглото на корабите. Това е довело до възникването на нов подвид слонски костенурки, които са преки потомци на изоставените от моряци животни на острова.

През 2015 г. властите в Еквадор съобщиха, че са открили нов вид гигантски галапагоски костенурки - Chelonoidis donfaustoi, с което броят на техните разновидности нараства до 15, три от които са изчезнали. Островите Галапагос, които са служили като открита лаборатория за британския натуралист Чарлс Дарвин, са в списъка със световно културно и природно наследство от 1979 г.

Изчезнал вид Chelonoidis nigra ще бъде върнат отново към живот.