В нашата галактика Млечен път живее високотехнологична извънземна цивилизация, доказаха учени, пише The Earth Chronicles of Life, итиран от факти.бг. Екип от американски учени е модифицирал уравнението на Дрейк, което се занимава със сложния въпрос колко цивилизации има в нашата галактика.

В уравнението под внимание се взимат няколко компонента, включително броят на звездите в галактиката, както и каква част от тях имат планетни системи като Слънчевата система.

Според учените има поне една чужда цивилизация, която разполага с наличните средства, за да влезе в контакт със земляните. Тя живее на разстояние от до десет килопарсека от Слънцето, което разстояние е сравнимо с радиуса на диска на Млечния път.

Американските учени са анализирали различни компоненти, сред които и съществуването на т.нар. „обитаеми зони“ в различни точки от нашата галактика, на които на теория може да се зароди живот. Съществуването на такъв живот обаче е под риск заради мощните гама-лъчи.

Експертите са на мнение, че космическите обсерватории TESS (разработена от Масачузетския университет) и JWST ще докажат техните твърдения.