Преди повече от 200 милиона години мистериозно създание е оставило странни следи, които приличат на тези от птица, в днешна Южна Африка. Но това станало 60 милиона години преди еволюцията на птиците, пише Glasnews.bg.

В продължение на много години изследователите са озадачени какво може да е оставило тези трипръсти следи и дали това е динозавър, гущер или нещо друго. Следите не съвпадат с тези за нито един известен вид на това място по това време.

Учените условно са кръстили съществото Trisauropodiscus, но нямат друга информация за това какво може да е оставило отпечатъците, открити в средата на миналия век, пише Metro.

Сега ново проучване, изследващо следите, откри два различни вида отпечатъци, първият от които е подобен на определени следи от динозаври, различни от птици, а вторият е много сходен по размер и пропорции на отпечатъците от стъпки на птици.

Фосилизираните отпечатъци датират от късния триас и ранния юрски период, преди 237 до 175 милиона години, докато доказателствата за това, което мнозина смятат за първата птица, археоптерикс, се появяват в средния до късния юрски период, преди 175 до 145 милиона години. Съвременните птици са се развили през периода креда.

Авторите Миенга Айбрамс (Miengah Abrahams) и Емиси Борди (Emese Bordy) от университета в Кейптаун подчертават все още неясния произход на първите птици.

„Птиците са една от най-разнообразните групи животни на Земята, с около 10 000 съществуващи вида, но тяхната ранна еволюционна история все още е обвита в мистерия“, коментират те.

„Динозавърският произход на съвременните птици (Neornithes) недвусмислено сочи към Maniraptora, група терапоси, но времето на произхода на птиците е оспорвано. Най-старият запис на вкаменелости на ранни птици включва средната до късната юра, докато отпечатъци от стъпки на динозаври с птича морфология са известни от късния триас“, добавят авторите.

Въпреки това все още продължава дебатът относно най-ранния подобен на птица фосил, този на Protoavis, който не е широко приет като птица. Това означава, че скокът от птерозаври към птици все още не е обяснен.

Авторите казват, че констатациите показват, че "птичите крака" са се развили много по-рано, отколкото се смяташе, вероятно с 60 милиона години, и биха могли да помогнат за хвърлянето на нова светлина върху това как са се появили птиците.

Те добавят, че вторият тип следи, по-сходни с тези на птици, вероятно са направени от все още неоткрит тридактилен архозавър – предци на съвременните птици.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук