Студовете дойдоха, времето е като през ноември, много хоби градинари бяха изненадани, тъй като не са смогнали да приберат последната си реколта. Техните градини са все още пълни с неузрели домати, които се чудят какво да правят – да ги обират ли, за да не бъдат попарени от сланите или да изчакат циганското лято, пише Монитор.

Синоптиците обещават, че тази седмица ще има слънчеви дни с по-високи температури от тези досега. Въпреки това, сезонът на доматите е към своя край. В групите по хоби градинарство във Фейсбук стопани дават съвети какво да правим с все още неузрелите плодове.

В щайги

Всички знаем, че можем да оберем доматите още преди да почервенеят и да ги наредим в щайги, за да доузреят. Както „Телеграф“ писа, добре е между доматите да сложим няколко ябълки или банан.


Тези плодове отделят газът етилен, който ускорява процесът на зреене.

Има обаче и други алтернативни начини. Така например някои от градинарите съветват да изкореним доматите и да ги провесим с корена нагоре в мазето, където плодовете да узреят.

Важно е между отделните растения да има разстояние. Това, според градинарите, е по-добър вариант, отколкото да откъснем плодовете и да ги наредим в щайги, тъй като вкусът на доматите ще бъде много по-добър.

Свещи

Ако решите да оставите доматите още известно време в парника е добре върху найлона да сложите слама, за да повишите температурата вътре.

Можете да затоплите парника отвътре с чаени свещи, които да поставите под керамичен съд, например саксия.

Така загретият съд ще започне да отдава топлина, но вие трябва да бъдете много внимателни, за да не предизвикате пожар.

Поливане

За да накарате доматите да узреят по-бързо, трябва да ограничите силно поливането. Това ще стресира растенията и ще ги накара да насочат енергията си към узряване на плодовете. Не оставяйте обаче почвата да изсъхне напълно, просто разредете поливките.

Друг начин да ускорите зреенето е да премахнете зелената маса в долната част на растенията. Така отново растението ще насочи енергията си към узряване на плодовете. Махнете и тези листа, които спират достъпа на светлина до плодовете.

Отървете се и от всички новосформирани плодчета, които нямат никакъв шанс да узреят.