Това, с което се храним и пием, оказва пряко влияние на ума, особено в преклонна възраст. До този извод стигат учени в свое изследване. То е публикувано в Journal of Alzheimer's Disease. Анализирани са данните на над 1500 британци, свързани с техния ген, хранене и здраве. Те подават информация чрез въпросници в продължение на десет години. Най-възрастният от тях е бил на 77 години в края на изследването. 

Участниците е трябвало да посочат колко често и в какви количества са се хранили с 49 основни храни. В това число пресни и сушени плодове, сурови и варени зеленчуци, риба, пиле, месни продукти, червено месо (свинско, говеждо, агнешко), сирене, хляб, зърнени храни, чай, кафе, бира, сайдер, червено и бяло вино, шампанско и спиртни напитки.

Анализът на събраните данни показва, че сиренето и алкохолът, особено червеното вино, са най-добрата защита срещу когнитивния спад, който настъпва с възрастта.

Освен това, за да се намалят възможностите за проблеми с ума в напреднала възраст, е полезно да се яде агнешко месо веднъж седмично. Другите видове червено месо не дават такъв добър ефект. Прекомерният прием на сол също трябва да се избягва. Това важи особено за хора с повишен генетичен риск от болестта на Алцхаймер.

Учените споделят, че са били приятно изненадани, че ежедневната консумация на сирене и червено вино помага както да се справим със стреса по време на пандемията на COVID-19, така и благоприятства работата на ума. Разбира се, консумирането на алкохол е желателно да бъде в малки количства.

Прекомерната употреба, както е известно, дава обратен ефект.