Егейско море е известно при над под името Бяло море. Въпреки това, навсякъде по света то е познато под името Егейско море. Съответно произхожда от историята за цар Егей – бащата на легендарния герой Тезей, пише poznanieto.bg.

Разберете каква е неговата история и защо той дава името на Бяло море.

Кой е цар Егей

Цар Егей е митичен владетел на Атина. Дълго време бил бездетен и се притеснявал, че няма пряк наследник, който да го наследи на престола.

По този начин властта щяла да отиде при неговия по-малък брат Палант, с който не бил в добри отношения.

Тъй като това го мъчило дълго време, той решил да се допита до боговете. Отишъл в известния храм на Аполон в Делфи. Там той се срещнал с легендарната пророчица Пития, от която потърсил отговор на своята мъка.

Както винаги, това, което тя му отговорила било дълго и трудно за разтълкуване. Това, което става ясно от историята е, че той не трябвало има връзка с жена, докато се прибере в Атина.

1500 лева Бонус за Онлайн Казино Игри!

По време на обратния си път, той спира при владетеля на Тройзена – друг легендарен цар Питей.

Той разказал каква е причината за пътуването му и какво му казала Пития. Питей бил известен със своята мъдрост и успял да разгадае пророчеството на жрицата, но не казал нищо на Егей.

Царят на Тройзена разбрал, че Егей ще има син, който ще е голям герой. Поради тази причина той успял да вкара в леглото на Егей дъщеря си Етра и тя заченала дете.

Според древногръцките легенди се смята, че участие има в тази работа има и Посейдон. Егей разбрал измамата, но вече било късно. Поради тази причина оставил меча и сандалите си на Етра, за да ги даде на бъдещия си потомък, ако той е син.

Срещата между Тезей и Егей

Завръщайки се в Атина, Егей дал началото на Панатейските игри в чест на Атина Палада и разрешаването на неговия проблем. След години, тук пристига Тезей, който носел меча и сандалите на баща си.

Той не бил познат от баща си, а от магьосницата Медея – тогавашната съпруга на Егей. Тя убедила съпруга си, че Тезей е изпратен да го убие и затова трябва да бъде отровен.

Когато Егей се опитва да отрови Тезей, той разпозвава меча и сандалите си и разбира, че това е неговият син.

Как Тезей докарва смъртта на Егей

Първата част от пророчеството на Пития се изпълва, но има и втора такава. Тя е свързана с факта, че Тезей ще предизвика смъртта на Егей. И точно и това се случва. Тезей е един от избраните младежи от Атина, с които градът плаща като кръвен данък на Крит.

Тези младежи стават жертва на жестокия Минотавър. Тъй като Тезей е полубог (как точно Егей и Посейдон са негови бащи е трудно за обяснение), той успява да победи това чудовище. Освен това, той спасява и всички атински младежи. Влюбва се в дъщерята на критския цар Ариадна, той забравя за уговорката с баща си. Тя е следната:

Ако успее да се справи с Минотавъра – пътува с бели платна

Ако не успее и е загинал – слагат се черни платна


В този случай, заради голямата радост не само Тезей, но и останалите забравят да махат критските черни платна.

Егей, който се притеснява за сина си, всеки ден стои на високите скала на брега на морета и гледа в далечината идващите кораби. Тогава забелязва, че се приближава кораб с черните критски платна. Това е сигналът, че Тезей е загинал.

Егей обезумява от скръб и се хвърля от скалите право в Бяло море. В негова чест ,то е прекръстена на Егейско море.
 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук