Ген, който притежават хората с червена коса, бледа кожа и лунички, по всяка вероятност увеличава риска от рак на кожата. Това се случва дори когато кожата не се излага на слънце, съобщиха учени в научното издание Nature Communications.
Изненадващото в тяхното изследване е това, че увеличен риск притежават и хора, които имат генетичния маркер, но не и външните му белези, тоест нямат червена коса и лунички.
 
Откритията са направени на базата на изследване върху 400 души с рак на кожата.
 
Според тях хората с варианта на ген за червена коса MC1R имат 42% повече мутации – еквивалента на 21 години допълнително излагане на слънчева светлина, от хората без него.
 
Въпреки че повечето генетични мутации са безобидни, колкото повече от тях има, толкова по-голям е шансът нормална човешка клетка да се промени в ракова.
 
Според откритията хората с MC1R са по-податливи на мутагенни процеси като излагане на UV-лъчи, които могат да доведат до рак на кожата, известен като меланома.
 
„Това проучване е от голямо значение, тъй като неговите заключения се отнасят до голям дял от населението“, заяви един от неговите съавтори Дейвид Адамс от института Уелкъм Тръст Сенгър.
 
На места като Англия и Ирландия хората с този ген могат да достигат до една трета от населението, въпреки че само между 1 и 2 процента от тях са с червена коса и голяма част от тях не знаят, че са в риск.
 
Хората с червена коса получават по едно копие от този ген от всеки от своите родители. Но тези, които получават гена само от единия родител, по всяка вероятност нямат физическите му белези, уточняват АФП и БГНЕС.