"Повишено е търсенето на мурсалски чай в периода на грипни епидемии", казва Златко Ушев, собственик на плантация с целебната билка. Лековитите качества на мурсалския чай са известни в Родопите от поколения, а съвременни изследвания доказват лечебните свойства на растението, вписано в Червената книга.

Тази билка е „здравословното чудо“ на България! Помага за десетки болести, включително и рак

Пазарът вече е залят от различни опаковки с мурсалски чай, но част от тях са от плантации, които са при равнинни условия, различни от средата на естествените местообитания, отбелязват производители от Триград и Мугла.

Чаят, известен като "корен на дълголетието" и "родопска виагра" се търси особено през грипните периоди като имуностимулатор и заради лековитите му качества при бронхити и белодробни проблеми.

Д-р Анатоли Аликовски посочи чудесата на мурсалския чай

"Получават се и заявки от чужбина, от българи от различни европейски държави, убедени в качествата на мурсалския чай", допълва Ушев.

Неговите чаени плантации на площ от 20 дка са на надморска височина 1400 метра над Триград при условия, близки до естествените находища.

"Култивираният чай от равнинни райони може да се разпознае по по-големите стръкове цветове, достигащи до 15 см," обяснява Златко Ушев. В естествените находища над Триград и Мугла, мурсалската билка е с цветове около 6-10 см.