Някои хора смятат, че някои символи носят щастие, богатство и имат лечебна сила. Също така се смята, че те предпазват от зло и проклятия. Ето някои от най-разпространените поверия за амулетите:

Някои насекоми се смята, че носят щастие 
Щурецът е знак за дома и "носи щастие" в продължение на хиляди години. Тези вярвания произхождат от праисторически времена. В миналото звуците на щуреца представлявали знак за приятелство. В много страни щурецът се пази и се счита за лош късмет да се убие, дори и по грешка. Щурецът се появява в много фотографии и амулети, особено тези, които са предназначени за защити. Калинката се счита за предвестник на добър късмет и просперитет. Тя ще ви освободи от ежедневните проблеми. Носенето на амулет с калинка ще намали тежестта ви. Когато сте болни, ако ви кацне калинка на ръката това означава, че ще се изцерите .Ако тя се приземи на вас, а след това отлети далеч това означава, че времето ще бъде слънчево следващата седмица. И в нашата култура калинката е знак, че ще ви дойдат гости.

Знаци за щастие в природата 
Царевицата е на щастие. Дъгата се смятат за късмет. В народната литература яйцето е мощен символ на плодородието, чистотата и прераждането. Яйцето е било използвано в различни ритуали за насърчаване на плодородието, както и за предпазване от влага.
  
Животни  
Делфините се смятат за щастливи животни в много древни култури, като в Египет, Рим и Гърция. Слоновете са символ на мъдрост, сила и доверие. Те носят късмет според Фън Шуй. В китайската астрология тигрите символизират щастието, т.е. те са протектори. Жабата е символ на просперитет, богатство, плодородие, приятелство и изобилие в много култури. Римляните вярвали, че жабите носят щастие в дома. В древността според египтяни и гърци, жабите символизират вдъхновението и плодородието. Също така се смята, че жабите привличат истински приятели и символизират любовта. Твърди се, че зъбите на алигатора носят късмет на комарджиите в Африка.

Монетите носят щастие по много начини 
- Ще имаш късмет, ако държиш монети в бурканче.
- Монтетите трябва да бъдат поставени в празен джоб, така че да привлечете повече.
- Монти в ново яке, портфейл или чанта също носят късмет.
- Някои казват, че монетите, изсечени в преходна година, носят много късмет.

Числа и символи, които носят щастие 
Звездата на Северно море се смята за символ на моряците и дава насоки. Седем се считат за щастливо число от много различни култури.
   
Щастието се появява в различни форми и предмети
Кръгът е един от най-старите символи на човечеството за щастие. Той символизира вечността, защото е без начало и край. Това е знак за пълнота.
В почти всяка средиземноморска страна амулетите във формата на човешки ръце са мощни символи на щастието.
В мюсюлманските страни ръката е направена с палец и пръсти, простиращи се в чест на Фатима, любимата дъщеря на Пророка Мохамед. Фатима е една от трите жени, достойни да влязат в небето. Палецът е пророка, първият пръст е Фатима, а средният й пръст е съпругът й, а другите два пръста - двамата си сина.

В християнството сърцето е знак на любов и мъдрост. В Египет сърцето е център на нашата психическа енергия и се смята, че има власт над ефектите на черна магия. Ислямът вижда сърцето като основа на мисълта.

Ключът като символ на щастието е един от най-старите амулети. Ключът, даден като подарък между любовниците, се смята за символ на отключване на вратата от сърцето. Гърците и римляните са смятали, че това представлява "ключ на живота" също се е използвал за възстановяване на неща от миналото и прогнозиране на неща, които предстоят.