Новата функция на търсачката на Гугъл с изкуствен интелект е подложена на ожесточени критики заради необичайни предложения и отговори.

Експерименталната версия на ИИ е посъветвала някои потребители да залепят сиренето върху пицата с лепило, за да не се разтича. В същото време предупреждава, че е най-добре да използваме нетоксично лепило.

Друг отговор гласи, че геолозите съветват хората да ядат по един камък на ден.

Говорител на компанията заяви, че това са изолирани случаи на объркване.

Онлайн се появиха още много подобни примери. Един потребител пише в търсачката „чувствам се депресиран“, а ИИ отговаря „може да скочите от моста Голдън Гейт“. Същият алгоритъм твърди, че кучета редовно играят баскетбол в NBA.

„Примерите, които виждаме онлайн, са генерирани от изключително необичайни запитвания и не са подходящ пример за онлайн изживяването на повечето хора. Повечето отговори от ИИ дават вярна информация, придружена с източници“, коментират от компанията, цитирани от bTV.

Това не е първият път, в който компанията има проблеми със своите ИИ продукти. През февруари чатботът Gemini беше критикуван за отговорите си, поради което беше спрян временно.