Хиляди хора по света са недоволни от работата си. Доказано е дори, че скучната работа може да ви причини и сърдечен удар. Доказано е също така, че тези без работа са по-щастливи от тези с работа, която мразят. Повечето хора искат да напуснат работните си места, защото нямат доверие на своя работодател, коментира Ерик Баркър пред американския бизнес сайт Business Insider, цитиран и от "Мениджър Нюз".

Най-силните фактори за създаване на удовлетвореност от работата са отношенията с колеги и шефове, разнообразието в заложените задачи и чувството за сигурност на работното място.

Удовлетворението от работата не е нужно само за успех в самата работа, то се отразява винаги във всички други житейски сфери. Всички можем да опитаме да станем по-щастливи на работа с някои простички и изпитано работещи стъпки. В същото време работодателите, разбира се, трябва да полагат усилия да правят служителите си щастливи: щастливите служители правят компаниите богати.

Удовлетворението от работата е от ключово значение, тъй като работата често е по-голям източник на щастие, отколкото домашния уют, по ирония на съдбата. Ето какво съветва Ерик Баркър: 

1. Спрете да мислите толкова много за пари. Доходите не се отразяват толкова много върху удовлетвореността от работата на всички, докато удовлетворението от работата засяга доходите повече, отколкото предполагате. Ако се чувствате щастливи, това неизменно ще ви направи и по-богати. По-важното е, че щастието ще ви направи успешни.

2. Щастливите чувства са свързани с изпълнението на психологически нужди: обучение, автономия, уважение и способността да разчитаме на други в случай на спешност. Опитайте се да се структурирате работата си, така че да ви носи радост. Радостта може да възникне от смяна на работното време, или от дребна промяна, която да ви удовлетвори.

3. Като намалите стреса на работното място, ще станете по-щастливи. Така ще получите ясна представа за това какво се очаква от вас. Извънредният труд най-често не си струва жертвите и усилията.

4. През уикенда забравете за работата си. В никакъв случай не скучайте, обаче, намерете си други занимания, които да ви държат активни и да не позволяват на ума ви да мисли за работа. Имайте предвид: хората, които мислят за времето (дори в почивните дни) като за пари, по-трудно се наслаждават на свободното си време.

5. Добрите отношения с мениджъра са най-силният генератор на щастие на работното място. Както се казва, добрите отношения с шефа са полезни за вашето здраве. Приятелството с колеги също е от жизненоважно значение.

Каквото и да работите, можете да бъдете много щастливи. Радвайте се на вашите работни места! Направете ги по-комфортни и уютни за вас и вашите колеги - всички ще спечелите от това.