В този списък не съществуват добродушни духове от семейство Кълън - предлагаме ви историите на най-злите вампири. Те не са носели черни наметала с качулка и не са можели да летят, но за сметка на това умело лишавали хората от живот. 

Кървавата графиняЕлизабет Батури определено си е заслужила мястото в книгата на рекордите Гинес като жената, извършила  най-голям брой убийства. Точният брой на жертвите все още не е известен, но по време на процеса срещу нея тя е трябвало да отговаря за смъртта на 650 души. Графинята става известна не само с убийството на млади момичета, но и с източването на кръвта им във вана, в която влиза да се къпе след това. Така тя вярвала, че ще удължи младостта си и ще стане още по-красива. 

Дракула Влад Цепеш е безспорно най-известният вампир в света. За него вече са направени много филми, изписани са безброй книги. И все пак действителният Влад Цепеш много се различава от образите, създадени от сценаристите, режисьорите и писателите. В историческите книги той се споменава като известен и силен воин, който спазвал традицията да набива на кол главите на враговете си, за да всее респект и ужас сред противниците си. Твърди се още, че те претърпявали невероятни мъчения, преди смъртта да им даде покой. Има легенди, според които Дракула потапял хляб в кръвта на враговете си и го ядял пред тях. 

Сехмет Египетската богиня е известна с жестокостта си. Тя заколвала хората и изпивала кръвта им. Но все пак не всички. Действията й били оправдани от нейния статут - тя се водела богинята - защитник на Египет и така унищожавала враговете си. В пристъпи на гняв дори изпращала епидемии и мор върху човешката раса.

Chiang shi В митологията това са зловещи създания, чиято душа не намирала покой след самоубийство. Те били описвани като чудовища с остри зъби, дълги нокти и червени очи. Можели да бъдат убити само, ако ги прескочи... котка. 

И все пак, китайците измислили начин да се предпазват от тези зловещи създания. Достатъчно било да се изсипе ориз на прага на къщата и вампирите не преминавали, докато не преброят и последното зърно. 

Ekimmu Това всъщност не е вампир. Екима е призрак на човек, който не е погребан правилно. Той е невидим и не може да ви навреди. Но когато духът му се слива с хората, той напълно завладява контрола над ума им и започва да показва агресия. Жертвите започвали да нападат всяко живо същество в стремежа си да изпият кръвта му. Преданията твърдят, че тези създания не можели да бъдат убити, но имало начин да бъдат изгонени от тялото на приемника си. Единственото неприятно в случая било, че тези полупогребани бързо намирали нова жертва, която на свой ред започвала да убива. 

Вампирът от Роуд Айлънд Тази легенда се поражда възоснова на невежеството на някои жители на градчето Роуд Айлънд през 1892 г. Всичко тръгва оттам, че почти всички от членовете на семейство Браун се разболяват от туберкулоза и повечето деца умират в ранна възраст. 

Именно невежеството и нежеланието да потърсят нормална медицинска помощ накарало жителите на това градче и членовете на семейството да повярват, че има свръхестествена намеса. Така започнал лов на вещици и издирването на вампира, виновен за това. Разбира се, търсенето започнало от семейство Браун. Местният шериф решава да ексхумира последните три починали деца от семейството. В единия от ковчезите всички намират ужасени тялото на Мери, което изглеждало почти непокътнато, а в кръвта й открили кръв - нещо, което не би трябвало да се случи, ако тя е била мъртва. Жителите на градчето веднага решили да изгорят тялото й. 

Този случай е широко обсъждан в пресата, споменава се и в бележките на Брам Стокър, който използва образа на момичето за героинята си Луси в известния роман "Дракула".

Превод и редакция БЛИЦ