Страните от Източна Европа за момента оовладяват избухването на големи огнища на коронавирус като тези, наблюдавани в западната и южната част на континента. Испания, Италия, Франция, Германия и Великобритания са най-засегнатите страни в света след САЩ, пише Business Insider, цитиран от investor.bg.

Полша и Румъния са най-силно засегнати от източноевропейските държави, но все още са далеч зад страните от Западна Европа. Още по-назад са България, Унгария, Чехия, Украйна, Молдова, Беларус и Словакия.

Изглежда, че Източна Европа е избегнала обособяването на голямо огнище, като много от държавите в региона вече са достатъчно уверени, за да започнат да отменят някои от извънредните мерки.


Ето и предпоставките за техните решения: 

Ранна и строга блокада

Световната здравна организация (СЗО) започна да насърчава страните да налагат блокади в средата на февруари, като се позова на успеха на тактиката на Китай в Ухан - градът, център на първичното огнище, беше изолиран още през януари, след като вирусът започна да се разпространява неконтролируемо там.

Като цяло страните от Източна Европа бяха по-бързи от Великобритания, Италия или Испания. Полша докладва за първия си случай на 4 март и до момента, в който съобщава за първия си смъртен случай на 12 март, големите обществени инициативи там бяха прекратени.

До 25 март училищата, магазините, продаващи стоки, които не са от първостепенно значение, и граничните пунктове бяха затворени, а несъществените пътувания бяха забранени.

За разлика от това Обединеното кралство докладва за първия си случай на заразен с коронавирус на 29 януари, а първия смъртен случай - на 5 март. Правителството се въздържа от по-строги действия до 17 март, когато забрани големи обществени събирания.

На 25 март Великобритания забрани несъществените пътувания и затвори училищата, несъществените магазини и границите си. Миналата седмица правителството заяви, че блокадата може да остане за няколко месеца.

Чехия също предприе бързи действия. Първият случай на заразен там е докладван на 12 март. От 16 март Чехия се намира в пълна блокада, като първият смъртен случай е регистриран на 22 март.

Чешкият здравен министър Адам Войтех заяви на 6 април, че страната може да започне да премахва постепенно ограниченията.

Словакия наложи една от най-суровите блокади в Европа, като забрани международните пътувания, всички публични събития и принуди новопристигналите в страната да преминат през 14-дневна карантина.

Само 13 души са починали в Словакия заради коронавируса към вторник (21 април), което превръща страната в европейската държава с най-ниска смъртност на глава от населението, посочва Ройтерс. Освен това в страната е задължително носенето на маски.

Словакия също използва телекомуникационни данни, за да следи движението на хората. Други държави, като Великобритания и Япония, се сблъскват със силно противопоставяне на обществеността срещу подобни мерки.

В същото време Беларус продължава да не налага никаква форма на блокиране, въпреки че в понеделник съобщи за 51-я случай на смърт вследствие на заразяване с коронавирус.

През март президентът на страната Александър Лукашенко заяви пред своите съграждани, че консумацията на водка и посещенията на сауни ще предпазят хората от заразяване.

Най-лошото предстои

Въпреки че е ясно, че Източна Европа е реагирала по-бързо, за да спре разпространението на вируса, отколкото Запада, здравните власти в много от тези страни предупреждават, че все още не са достигнали пика.

Въпреки подхода на Беларус, огнището се очаква да достигне своя връх в началото на май, заяви министърът на здравеопазването Владимир Караник в понеделник (20 април).

Унгария например е отчела малко над 2000 случая на заразени, а правителството на Виктор Орбан възнамерява да премахне блокадата на 3 май. Въпреки това здравните експерти в страната очакват нов бум на заразени през следващия месец.

Сега изглежда, че Италия и Испания са преминали своя пик с помощта на блокадите, докато Великобритания в момента е в разгара на разпространението на патогена. 

Румъния също регистрира нарастване на броя на новозаразените, като прогнозира, че огнището може да достигне връх между 22 и 26 април.

В Украйна премиерът Денис Шмихал заяви в понеделник, че се очаква епидемията да достигне своя връх в началото на май.

Министерството на здравеопазването на Словакия прогнозира, че пикът ще премине в края на юни въпреки ранното и строго блокиране.

По-малко тестове, по-малко потвърдени случаи

"Имаме едно просто съобщение към всички страни: тест, тест, тест. Тествайте всеки съмнителен случай", заяви генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус на 16 март. Много държави обаче не правят това, било в резултат на политики, логистични проблеми или липса на оборудване.

Унгария е направила със 70% по-малко тестове от съседна Австрия. Двете страни имат почти еднакъв брой население.

Румъния, която е с население от 19,5 млн. души, е извършила само 12 000 теста. Здравният министър на страната подаде оставка в петък, малко след като обеща да тества всички жители на 2-милионния Букурещ.

Полша, която е с население от 38 млн. души, е извършила 224 355 теста. 3,7-милионна Грузия е осъществила 7 611 теста.

Една от причините броят на инфекциите в Германия да е толкова голям е заради масовите тестове. Правителството тества повече от 200 000 души седмично в началото на март и установи 147 065 случая на коронавирус Covid-19.

По същия начин една от причините, поради които Испания е открила 200 000 инфекции, е че страната е успяла да направи един милион тестове.

Здравните власти са съгласни, че блокирането и социалното дистанциране са спасили живота на много хора, а усилията на страни като Полша трябва да бъдат похвалени.