Съществуват много митове за това защо комарите предпочитат кръвта на едни хора повече от тази на други. Според някои кръвната група е от значение, според други - цветът на кожата. Но нито едно от тези твърдения не е научно доказано.

Въпреки че комарите наброяват повече от 3 000 различни вида, само няколко от тях се хранят с човешка кръв и развалят имиджа на всички останали. Освен че жуженето им е досадно, а ухапванията ни измъчват, тези насекоми са опасни с това, че пренасят болести като малария, Зика и денга. Това предизвиква учените да проучват хранителните им предпочитания в търсене на метод, който да отблъсква комарите заразоносители.

Снимка 374740

Науката обаче потвърждава значението на един фактор: специфичната микрофлора на кожата на всеки човек, т.е. какви бактерии и други микроорганизми живеят върху нея. За всеки от нас комбинацията от микроби е различна. Тя зависи от биохимията на кожата и потта ни, а те пък зависят от генетични фактори, от храната и начина ни на живот, както и от козметиката, която използваме. Изглежда комарите се привличат от конкретни комбинации от микроорганизми повече, отколкото от други.

Все още остава неясно защо женските комари биха предпочели да се хранят с кръвта на човек, който има определен вид микрофлора и защо биха избягвали другите. На пръв поглед по нищо не личи как тези насекоми могат да извличат полза от микробите по кожата ни, но вероятно предстои да разкрием и тази природна загадка.

Засега не ни остава нищо друго, освен да приемем съдбата и микробиома си такива, каквито са.