Когато видят господарите си след раздялата през деня, кучетата направо полудяват и за това си има причина, пише io9. За да разберете кучешкото поведение, трябва да имате предвид, че кучетата произлизат от вълците и двата вида са се разделили преди някъде около 15 000 години. Въпреки това споделят много общи черти.

Да отговори на въпроса как ни възприемат кучетата се е заел ученият Грегъри Бърнс, който провежда изследване с помощта на образна диагностика. Според него четириногите ни любимци лесно различават човека от друго куче, като за това помага най-вече познатата човешка миризма, която стимулира отговор в мозъка.

"Никоя друга миризма не прави това, нито дори на друго познато куче. Те знаят, че сме различни от тях и в мозъка им има специално място за нас. Чрез образната диагностика установяваме, че кучетата наистина ни обичат и то не само защото ги храним", обяснява Бърнс.

Една глутница вълци е семейство в буквалния смисъл на думата - там са бащата, майката, децата и някои близки роднини, които не са се отделили. По подобен начин кучетата също ни възприемат като част от тяхното семейство, заключава ученият.