Петък 13 се смята за ден, в който може да се случи всичко друго, но не и да имате късмет. Мнозина вярват, че на тази дата не трябва да се прави нищо важно, тъй като задължително няма да се увенчае с успех.

Защо обаче точно петък 13 си е спечелил толкова негативна слава?

Датата е толкова популярна, че съществува цяла поредица хорър филми, кръстена на нея. Поверието твърди, че нещастието се надига, когато 13-тият ден от месеца се падне в петък.

Смята се, че това се случва поне по веднъж в годината, като може да се случи до три пъти в рамките на една календарна година. През настоящата 2019 г. има два такивa дни, първият от които е днес, а вторият – през декември, пише express.co.uk.

Историята на поверието се движи от страха от числото 13, който се нарича трискайдекафобия.

Страхът от самия петък 13 също си има свой термин – параскевидекатриафобия.

Според някои вярвания поверията за злополучния петък датират от средните векове, като се базират на библейски корени.

Библията разказва за Тайната вечеря на Исус Христос преди неговото разпятие, която се провела в четвъртък, заедно с неговите 12 апостоли. Тоест на масата са били общо 13 души.

Едно от първите споменавания на петък 13 в по-съвременната история се среща в биографията на италианския композирот Джоакино Росини, който умира на петък 13 през 1868 г.

Биографът Хенри Едуардс пише: „Той (Росини) беше заобиколен до последно от близки приятели; като много италианци, той смятал, че петък е злощастен ден, а тринадесет е число, който не носи късмет, забележително е, че именно на петък 13 през ноември той починал.”

Смята се, че публикуването на книгата на Томас Лоусън Петък тринадесети през 1907 г. само е доразпалило пламъците на суеверието.

Кигата разказва за брокер на акции, който се възползва от суеверието, за да създаде паника на Wall Street.

Някои вярват, че историята за петък 13 произлиза още от Адам и Ева, големия потоп и Вавилонската кула, тъй като всички тези събития са се случили на петък 13.

Така или иначе, има множество обяснения за произхода на суеверието за петък 13, като едно е сигурно – страхът от числото 13 е живял собствен живот още в древността.