Каквато и да е причината за появата на линиите при зебрите те със сигурност не регулират тяхната телесна температура. Това е заключението на група учени от Унгария, които се опитват да разгадаят мистерията на зебровите линии, пише Obekti.bg, позовавайки се на Science Alert.


Почти никой не оспорва, че специфичното оцветяване трябва да се е появило поради някаква причина в хода на еволюцията на вида, но истината е, че и досега никой не знае каква е тя. Досега една от водещите хипотези беше, че тя помага на зебрите да останат по-хладни в жегата. Тази хипотеза се подкрепяше и от скорошните открития, че зебрите в по-топлите климати имат повече линии отколкото зебрите в по-хладните райони.

Според идеята, понеже черното и бялото абсорбират топлината по различен начин, въздуха около тях се абсорбира с различна скорост и това води до появата на малки въздушни течения, които охлаждат животното. И засега усилията се пренасочват към другите две хипотези – камуфлаж и социална комуникация. Но коя точно от тях ще се окаже истинската причина предстои да се докаже.