Те са силни, различни и определено ще бъдат запомнени в историята. Всяка една от тях е дала сила и вдъхновение на съвременните жени изгубили пътя си. Вижте кои са най-влиятелните дами в историята:
Коко Шанел
„Не разбирам как една жена може да излезе навън, без да се пооправи поне малко – дори само от любезност. Защото никога не се знае, може би това е денят, в който тя ще срещне съдбата си. И е най-добре да бъде колкото се може по-хубава за нея.“


Кариерата на Габриѐл Боньо̀р „Коко̀“ Шанѐл има трудно начало. Израснала е в католически манастир, където усвоява умението да шие. През годините става все по-добра, започва да работи в шивашка фабрика. От фабрика, през това да бъде клубна певица, Коко успява да се превърне в един от модните диктатори.

Маргарет Тачър 
„Не познавам човек, който да е достигнал върха без усилена работа. Това е рецептата. Може и да не ви заведе до върха, но ще стигнете доста близко.“

Маргарет Тачър е първата жена в Обединеното кралство, която е изпълнявала функциите на министър-председател. Още преди да застане на власт тя си спечелва прозвището Желязната лейди. По образование е химик, но първите си стъпки в политиката прави още като колежанка. Силна жена, голям политик и абсолютен лидер, такава ще остане Тачър завинаги в историята на жените променили света.

Мария Кюри
„Мечтай за живота като за нещо прекрасно и направи от мечтите реалност.“

Мария Кюри е първата жена, която печели Нобелова награда за изследванията си на радиоактивността. Тя е и първата жена-професор в Университета на Париж. Основател е на институтите „Кюри“ в Париж и във Варшава, които са центрове на медицински изследвания и до днес.

Индира Ганди
„Прошката е силата на смелите.“

Бивш министър-председател на Индия в продължение на общо 15 години, Харизматичната Ганди проправи пътя за демокрацията в родината си. През 1984 г. тя бива убита.

Ане Франк
„Въпреки всичко, аз вярвам, че хората са наистина добри в сърцето си.“

Тя умира едва 15-годишна в концентрационен лагер. Нейният дневник бива публикуван след смъртта ѝ и така книгата на малката Ане се превръща в една от най-четените в света. Докато се крие със семейството си от нацистите по време на Втората световна война, тя пише своя дневник, който е подарък от родителите ѝ за 13-ия ѝ рожден ден. Днес книгата е преведена на 60 езика, снимани са и филми по нея.

Клеопатра
Голяма красавица или пък не чак толкова, Клеопатра успява да накара едни от най-влиятелните мъже да действат според желанията ѝ. Юлий Цезар и Марк Антоний не успяват да устоят на чара и обаянието на египетската царица. Дълги години тя се радва на тяхната защита, а когато трябва да избира да бъде подчинена, Клеопатра сама слага край на живота си.

Майка Тереза
„На сърцето не може да се заповядва, но можем да го научим да обича!“

Нейното име винаги ще се свързва с безгранична любов и милосърдие. Майка Тереза започва своята самостоятелна мисионерска дейност през 1948 година. Благодарение на нея се създават болници, сиропиталища по целия свят. Обявена е за блажена от папа Йоан Павел II през 2003 година и за светица от папа Франциск през 2016 г.

Опра Уинфри
„Ключът към осъзнаването на една мечта е не да се фокусираш върху успеха, а върху значението ѝ – след това дори с малки стъпки и малки победи по пътя, тя ще придобива по-голямо значение.“

Тя има кошмарно детство, защото е нежелано дете. Изнасилвана, подлагана на физически и психически тормоз, Опра доказва, че силата на духа може да постигне огромни успехи и да ни нареди сред най-влиятелните личности. Днес телевизионна водеща и собственик на медия е вдъхновение за милиони жени по света. Богатството ѝ се изчислява на 2,7 млрд. долара. Но Опра не е само богата с пари, тя е доказан филантроп. Още нещо, за което заслужава възхищението ни.

Лейди Даяна
„Всеки трябва да бъде оценен. Всеки има потенциала да даде нещо в замяна.“

Тя ще остане в историята като най-обичаната принцеса, далеч от суетата и близо до болката на страдащите. След развода си с принц Чарлз тя работи за Червения кръст и участва в кампании за премахването на противопехотните мини. Занимава се и с редица други хуманитарни дейности.

Източник: az-jenata.bg.