Куклата Барби стана българка. "Момата Барби" - това е проектът на Диана Петрова, която реши да предизвика обществото като покаже, че красотата на една кукла не е единственото ѝ качество. "Момата Барби" задава важни за обществото въпроси и разбива остарели стереотипи, предава БНТ.

"Като бяхме в гимназията - като те питат каква музика слушаш - ами всичко, без народна", разказва Диана Петрова, създател на "Момата Барби".

Създателите на Барби не подозират, че преди две години една от куклите им се превръща в българка. И слуша българска народна музика. Превръща я Диана, докато е в Белгия. 

"Обаче се върнах в България заради любовта си към родината", допълва Диана Петрова. И не - "родина" за Барби не означава само баница, народна носия и традиции. Барби уважава миналото и живее сега. Гледа с ирония на света. И някой път действа въпреки. Въпреки общоприетото.

"Само мъже могат да бъдат кукери - тя беше кукер. Направих я кукер един ден. Само мъже могат да бъдат коледари - тя беше коледар. Хвърли се в реката за кръста", споделя Диана Петрова.

БНТ: Какво ти е важно тя да прави, какъв човек да бъде?

"Една независима, силна жена. Интелигентна, социално активна. Жена, която почита корените си, но и гледа към бъдещето. Това е, което искам да им кажа", заявява още Диана Петрова.

Сега близо 10 000 души виждат какво прави "Момата Барби". Тя чете. 

"Малка книжка - Елин Пелин", казва Диана Петрова.

Обича. Грижи се за света. И за себе си. Ваксинирана е. Има гражданска позиция.

БНТ: Няма ли да отиде на море "Момата Барби"?

"Момата Барби" ще отиде на море, защото и аз ще отида на море. Тя общо взето прави всичко, което аз правя. Като имам някаква идея и просто ме човърка отвътре и трябва да го свърша това нещо - независимо какво е.

Просто времето изчезва - забравям за целия свят. Може цяла нощ да мине и аз да се сетя, че не съм яла днес", споделя още Диана Петрова, създател на "Момата Барби".

Някои сигурно го наричат мания. За нея е просто начин. Когато може - да каже на хората, че могат да са повече от красива опаковка.

 

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук