Настъпи есента и всякакви вкусни плодове и зеленчуци нахлуват в дома ни. Понякога обаче искаме да разнообразим с нещо по-различно от тиква и кестени. Тук е моментът да опитате Романеско-най-красивият зеленчук в света.

Романеско прилича на флуоресцентния зелен братовчед на броколите и карфиолът.

Подобно на по-известния си роднина броколи, това, което наричаме Романеско, всъщност е ядливата цъфтяща глава на самото по-голямо растение.

Сезонът на зеленчука е доста кратък. Отглежда се в няколко ключови части на света - а именно Италия и част от източната част на Съединените щати.

Ако видите тези зашеметяващи зеленчуци в магазин за хранителни стоки или фермерски пазар, вземете си глава от тях. Вероятно няма да получите втори шанс, дори само няколко дни по-късно.

Романеско притежава донякъде земен вкус, който се съчетава елегантно с други вкусове като чесън, бяло вино и дори люти чушки. Подобно на броколите, може да се яде сурово, но също така се става за различни методи на готвене, като пържене или печене във фурна.

Зеленчукът е пълен с витамини С и К. Той също така е богат на фибри, защитни каротеноиди и набор от фитохимикали, които могат да предпазят телата ни от молекулна дегенерация.

Известно е, че желязото и фолатът в Романеско стимулират производството на червени кръвни клетки и дори помагат за репродуктивното здраве.

И още нещо, което трябва да отбележим: консумацията на Романеско всъщност може да предотврати загубата на вкусово усещане с напредването на възрастта.