Не е идея, а е вече изпитан успех. Решението ни дойде в резултат на местните избори. На места направихме много интересни коалиции и видяхме много добър резултат. Това вече е изпитана формула за обединение на единомишленици. 

Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в ефира на bTV, коментирайки решението за сформирането на Ляво-патриотичен блок. 

"Стъпвайки на тези добри постижения решихме с тези 16 партии да прехвърлим сътрудничеството на национално ниво. Ние сега сме Коалиция БСП за България. Сега се разширяваме с партии, които имат еднакви идеи, но от центъра и патриотичния спектър", каза още тя. 

"Най-важното за нас е да тръгнем с политически документ - политическа обща декларация, зад която се обединяваме. След това структурите по места да се съберат, да обсъдят и да излязат с такива позиции - да покрием национално България", обясни тя. 

"Да започнем да изготвяме общи политики. Първите са бюджет и Конституция. Партиите упълномощиха БСП да говори от тяхно име в парламента", каза още Нинова. 

По думите ѝ патриотичните партии няма да изолират БСП от европейското ляво.

"В нашите основополагащи документи - програмни и идеологически - съществува думата патриотизъм. Много се промени глобалната среда. В момента се засилва ролята на националния интерес.

Махалото тръгва от крайния либерализъм към другата крайност. Трябва да го спрем по средата, иначе ще отиде в другата крайност - фашизъм, крайно националистически организации. Средата е защита на националния интерес в ЕС. Засилват се и консервативните тенденции в ЕС. Радвам се на победата на Фицо в Словакия. Една партия от партията на Европейските социалисти", обясни тя. 

Имаме противоречия с партньорите от ПЕС, призна Нинова.

"Ние сме против знамето, което развява ПЕС за прилагане на Истанбулската конвенция, за трети пол, за социален пол. Не одобряваме, че ПЕС е за санкции срещу Русия, за предоставяне на оръжие. Но е най-важно, дали представляваш интереса на българските граждани. Ако се отклониш от това, да защитава техния интерес, няма смисъл да си партия", обясни лидерката на БСП. 

"Има ляво, категорично, и има просто разширяване. Нито една партия не може да спечели избори и да управлява. Трябва да се търсят съюзи и партньори", подчерта Нинова. 

Нинова обясни защо не е поканила Левицата в този съюз.

"Левицата в почти цялата страна на тези избори работи срещу БСП, грубо срещу БСП. Издигнаха паралелни кандидати, членове на БСП, имаше привличане на структури на БСП, разцепление на БСП. Перфектен пример е Шумен, победихме ги, но разцепиха организацията.

Сливен, Смолян, Видин, цялата страна. Имаш си партия, работи си за избиратели, защо постоянно се буташ в структурите на БСП. Цялата им кампания в последните 4 избора беше битка срещу БСП. За тях няма ГЕРБ, ДПС, ПП. Какъв съюз да правиш с тези хора. Освен това те са бившо БСП. Това е неблагодарност към партията", каза тя. 

Как ще гласуват общинските съветници на БСП за председател на СОС?

"В София са Левицата, Движение русофили, Атака, три комунистически партии. Това е , ако ме питате какво е обединението в София. Листата е обща. Там има членове на БСП и които не са. Ще гласуват против избора на Бонев. По този въпрос няма противоречие. Ще си гласуват за нашия кандидат - Диана Томова. Не бих им препоръчала да се прегърнат с ГЕРБ. Те ще си плюят на лицето, на партия и всичко", каза Нинова. 

По думите ѝ изборът на шеф на СОС ще стане много трудно, като за това има три варианта

"В София тогава ще стане доста трудно. Трябва да се взимат бързи оперативни решения, а това не може да стане. Според мен има три варианта. Единият е принципен, а другият е много безпринципен, и един радикален.

Принципният, ако не може да се избере председател и комисии, и бюджет, и София ще остане на тъмно - цената е висока. Принципният начин е да изберат най-възрастния. Ние в парламента го изпитахме на гърба си с Вежди Рашидов. Направихме тежък компромис в името на държавата. 

Така бяхме блокирали, че не можехме да приемем и един закон. Нито президента можеше да ни разпусне. Трябваше да си седим 4 години вкъщи. Това е абсурд. Тогава сядаш с колегите и мислиш как да понесем този удар в името на държавата. 

Избираш най-възрастния, може да е временно, но да тръгне. 

Втория е безпринципния, Допускам, че сега се допуска нещо такова, че се договарят някакви сглобки. Самият факт, че толкова се тупа топката, че се извиват ръце. Виждаме го в парламента, всичко е търговия. Дори това е акционерно дружество. Това е най-лошото, ако се допусне. 

Радикалният е да чакаме 3 месеца и да отидем на нови избори. Ако на сегашните общински съветници им кажем, че ще има нови избори, знаете ли как за 24 часа ще си изберат председател", обясни тя. 

Не знам какво ще се случи, каза Нинова в крайна сметка. 

Тежка дискусия не сме водили. Доверихме се на общинските структури. Те не го искат, обясни Нинова нежеланието си да подкрепи Борис Бонев за шеф на СОС

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук