Ранното утро на 22 юни 1941 год. тишината на свежата сутрин се раздира от оръдейни залпове и взривове. Съветските гранични войски, разположени по западната граница са атакувани от немската армия. Завързват се тежки боеве с предизвестен край. Само няколко дни по-късно всякаква съпротива е сломена и германските войски навлизат дълбоко на съветска територия. Така започва най-епичната битка в човешката история, припомня bstv.bg. 

Предисторията на нападението е следната:

През 1940 година Хитлер, подлъган от лесните победи в Западна Европа - над Франция, Белгия, Холандия, Чехия, Полша, Норвегия става алчен и заповядва на генералите си да разработят план за нахлуване в Съветския съюз. Това среща известна съпротива сред военното командване на Вермахта, защото генералите на Хитлер нямат желание да се бият на два фронта. 


През ноември 1940 г. са начертани плановете, които са одобрени от Адолф Хитлер в директива №21, датираща от 18 декември 1940 г.. Кодовото наименование на операцията е "Операция Барбароса".  Планът "Барбароса" предвижда светкавично нахлуване и сломяване на съветската съпротива по метода на блицкриг-а.  След подписването Хитлер доволен казва: „Германският Вермахт трябва да бъде готов да смаже Съветска Русия в бърза кампания". 


Планът предвижда приготовленията за нападението да бъдат завършени пролетта на 1941 год, самото нападение да е на 15 май 1941 г., а до есента немците трябва да напреднат до Линията „Архангелск – Астрахан“.

Малко след решението за нахлуването Йосиф Сталин получава доклад от разузнаването, че Хитлер готви нахлуване в Съветския съюз. Той не отдава особено значение на тези доклади, мислейки, че Хитлер няма да започне война на два фронта и би нападнал СССР чак след победа над Великобритания. Само 2 години по рано Рибентроп и Молотов, подписват и пактът на ненападение, което дава още успокоение на Сталин, че Хитлер няма да го нападне в скоро време. 

Сталин многократно е бил информиран за изграждането на укрепления по източните граници на Германия. Народният комисар на вътрешните работи  Лаврентий Берия още на 01 август 1940 е докладвал за получаване на агентурни данни, според които германците са строят постоянни укрепления на границата на СССР. Фактите говорят, че над 90 предупреждения за атака срещу Съветския съюз били сведени до знанието на Сталин между юли 1940 и 22 юни 1941 г. Всички те били професионално подредени, преценени и интерпретирани, за да му бъдат представени като на върховен главнокомандващ. Нито едно от тези предупреждения не е били одобрено и взето под внимание. Последствията от това бездействие бяха загуба на 4 милиона войници, 2 милиона от които военнопленници, 14 000 самолета, 20 000 оръдия и 17 000 танка в боевете между юни и декември 1941 г., позволили на немската армия да стигне до предградията на Москва.

Нахлуването на Германия на Балканите срещу Гърция и Югославия обаче забавя нападението със 7 седмици. И така идва денят 22 юни 1941 година...

Съгласно планът Барбароса към 22 юни 1941 г. до границата на Съветския съюз са съсредоточени 180 дивизии (от тях 19 танкови и 14 механизирани), 4 въздушни флота. Цялата групировка включва 3,9 млн. души, 3600 танка, повече от 46 000 полеви оръдия и минохвъргачки и около 4400 бойни самолета., подкрепени от румънски, италиански и финландски войски.

 
Немските войски образуват три основни групировки – Група армии Север трябва да нападне от Източна Прусия до Ленинград за един месец; Група армии Център трябва да предприеме двупосочно настъпление през Минск и Смоленск към Москва; Група армии Юг трябва да превземе Киев, басейна на река Дон и Черноморското крайбрежие. Амбициозната операция за завладяване на източните територии ознаменува началото на ключовата фаза за решаване на победата във войната.

Германското нашествие в Съветския съюз води до 95% от всички германски жертви от 1941 до 1944 г.

Така започва Великата отечествена война, която отнема живота на над 27 милиона съветски граждани. Oпeрaция „Бaрбaрoca“ e нaй-гoлямaтa вoeннa oпeрaция в чoвeшкaтa иcтoрия в чиcлeнocт нa вoйcкитe и в жeртви. Тя oткривa Изтoчния фрoнт, нa кoйтo ca рaзпoлoжeни пoвeчe вoйcки, oт кoйтo и дa e вoeнeн тeaтър в cвeтoвнaтa иcтoрия. 

Финалът на тази авантюра на нацистите е ясен! На 8 май 1945 година се подписва пактът за пълна капитулация на нацистка Германия! СССР печели войната, но с цената на над 27 милиона убити,  включително 8,7 милиона военни и 19 милиона цивилни, а четвърт от цялото население на СССР са ранени или убити. Военните загуби на Германия са 5,3 милиона души, главно на Източния фронт и при крайната съпротива в самата Германия. Вследствие на войната е разрушена огромна чст от инфраструктурата на територията на СССР, на която са се водили военни действия.