На 26 март не почитаме някой светец или паметта на мъченици. Отдаваме почит към изключително извисено духовно същество, което идва от Небесата. Честит имен ден!

Празникът се нарича Събор на Свети арх. Гавраил. 

На 25 март от Царството Небесно се спуснал към Земята архангел Гавраил. Поставена му е задача да донесе лично голямата вест. Почтената и целомъдрена девойка Мария ще зачене чрез Светия дух момче, което ще царства над света и ще го промени.

На 26 март християните почитаме самия Божий пратеник и вестоносец.

Свети арх. Гавраил идвал на Земята при живите хора няколко пъти. Той се явил в храма на праведния Йоаким. Казал му, че Господ чул молитвите му и скоро с неговата жена Света Анна ще имат дъщеря.

После отишъл при Света Анна и я предупредил, че скоро ще зачене и ще роди дъщеря, въпреки напредналата възраст, защото Господ чул молитвите й. Това са родителите на Пресвета Богородица.

След години Свети арх. Гавраил се появил при Светия пророк Захария и при неговата жена Елисавета. Донесъл им вестта, че след дълги години бездетие, ще станат родители на момче. Него ще нарекат Йоан и той ще върви преди Онзи, който е писано да се роди след него (Иисус Христос).

След това Свети арх. Гавраил се появил в храма при Дева Мария с вестта, че е избрана да стане майка на Сина Божий. Благовещение почетохме на 25 март и като ден на Майката.

Благовещение се е празнувал като Ден на майката до 1944 г. След това бил забранен от народната власт. Преди няколко години е възстановен по инициатива на група българки, начело с Юлия Берберян.

В Светото писание са отбелязани и други случаи, в които Свети арх. Гавраил е осъществявал контакт с живите хора, за да им каже, че предстои да се случи важно религиозно и историческо събитие.

Най-яркият от тези случаи е 12 август. Свети арх. Гавраил посетил отново Божията майка, която вече била възрастна и състарена от човешка мъка жена.

Той предал съобщение от Иисус Христос, че след 3 дена ще дойде лично да я прибере на Небесата. Да започне да се подготвя за своето връщане към Рая. Успение Богородично празнуваме на 15 август.

Години по-късно се явил на монах от Атон и му казал как да бъде почитана Божията майка. Това става с химна “Достойно ест”.

На този ден православната църква отбелязва Събор на Св. архангел Гавраил.

Бог изпратил архангел Гавраил в храма да извести на св.пр. Захарий раждането на Йоан Кръстител и неговото бъдещо служение като Предтеча на Иисус Христос.

Архангел Гавраил занесъл и благата вест на Пресветата Дева за това, че тя ще роди Спасителя Иисус Христос.

Имен ден празнуват всички, които носят името Габриел (означава - Божия крепост), Габриела, Габи, Гавраил, Гаврил, Гавраила, Гаврила.

Какво значи името Габриела, обяснява sanovnik.bg.

1. Габриела е древноеврейско име, което означава Божия крепост.

2. Жените с това име имат имен ден на 26 март.

3. Всяка Габриела има уравновесен характер, несломима воля и силна интуиция.

4. Тези жени са остроумни, иронични, но и много отмъстителни.

5. Габриела е чувствителна жена, но умее да контролира емоциите си.

6. Жените с това име са добри домакини, умеят да създават комфорт и са много гостоприемни.