На 10 октомври 2005 г. на тиха софийска улица е разстреляна шефката на "Последващ контрол" в Агенция "Митници" Шинка Манова, известна като митничарката на ВИС.

Точно в 9 часа Манова тръгва за работа. Качва се в луксозния джип "Тойота Лендкруизър", водещ се на името на дъщеря й. Третата по ранг в Агенция "Митници" има и шофьор - 25-годишният Йордан Герговски, на когото плаща сама, въпреки че официалната й заплата е 714 лева. 

Неизвестният килър открива огън, когато Герговски намалява скоростта, за да премине през "легнал полицай". 45-годишната Манова издъхва на място, покосена от два куршума в главата. Шофьорът й е тежко ранен и умира по-късно в болницата. 

По-късно свидетели ще опишат убиеца като едър мъж с черна коса, но разследващите ще установят, че той е носил перука и е бил облечен с повече дрехи. Така показанията на очевидците водят до задънена улица. При огледа на място са открити само три гилзи, припомня дир.бг събитията около случая.

Версиите за екзекуцията

Разстрелът на Шинка Манова предизвиква смут в обществото, а депутатите спешно привикват вътрешния министър Румен Петков в парламента. Основните версии на разследващите са четири. 

Първата е, че убийството има връзка с бизнеса с лекарства, тъй като дирекцията, на която Манова е шеф, следяла дали обмитените на митниците медикаменти на фирми отговарят на действителния внос или износ. Освен това имало и проверки на вносители на лекарства за незаконен внос. 

Втората версия е, че мишената на килъра е бил шофьорът на митничарката - Йордан Герговски, който година по-рано предизвикал катастрофа с две жертви в столичния кв. "Люлин". Криминалистите допускали, че е възможно близки на жертвите да имат общо с разстрела с цел отмъщение. 

Третата и най-вероятна версия за смъртта на Шинка Манова е, че е била поръчана от украински мафиоти, които вкарвали контрабандно месо от Русия, Украйна, Китай и Индия през пристанище Бургас. Като шеф на "Последващ контрол" Манова засякла далаверата, която носела печалбите в милиони евро на украинската мафия и поискала "комисионна". Това коствало живота й.

Митничарката на ВИС

Последната версия за убийството е, че митничарката е разстреляна от конкуренти на ВИС-2, за да се елиминират каналите на бившата силова групировка през границите. Неофициално Шинка Манова е наричана личната митничарка на взривения бос от ВИС-2 Димитър Димитров - Маймуняка и на Константин Димитров-Самоковеца. Именно в телефона на Самоковеца с турска GSM карта е фигурирал и номерът на Манова. Тези факти изскачат през 2000 г. в доклад на Национална служба за сигурност за корупцията в държавата. След смъртта й става ясно, че тя е била в управата на ФК "Искър", който бе притежание на боса на ВИС-2 Георги Илиев. 

Пред депутатите пък Румен Петков заявява, че убитата Шинка Манова е била наблюдавана от ГДБОП в разработката "Сателити" за връзка с Константин Димитров-Самоковеца и други високопоставени фигури от ВИС. Според Петков обаче разработката е била прекратена през 2003 г. - годината, в която Манова става директор на дирекция “Последващ контрол” на Агенция "Митници". 

В крайна сметка разследването на убийството е прекратено на 12 март 2007 г. с постановление на столичното следствие, въпреки че фигурира в списъка на "20-те знакови дела", наблюдавани от Европейската комисия. Убиецът и поръчителите и до днес не са открити.