В шуменското село Хитрино се готвят за тъжна дата. Утре се навършва точно година от взрива на влакови цистерни, който уби 7 души, рани десетки и срина цели съдби.

Половината Хитрино беше унищожено. Все още има хора без покрив. Почти година след катастрофата най-големият въпрос е кога селото ще бъде напълно възстановено. Средства за това има благодарение на дарителските кампании и осигурените от държавата пари, но работата все още не е приключила. Факт са и съмненията за непрозрачност при управлението на средствата за обезщетения, ремонти и строежи.

В селото се строи на мястото на опожареното с 33 милиона лева от дарения, от държавата и от еврофондовете. Похарчени до момента са  7 300 000 лева, най-много за обезщетения, строителство, ремонт и оборудване. Местният Обществен съвет отговаря за разпределянето на парите. Собственикът на изпепелената фурна в селото не е доволен, защото не разбира по какви критерии нуждаещите се са разделени на групи.

„Аз в момента попаднах в трета група, след като къщата ми изгоря, а имаше хора, които са също с изгорели къщи, а са в първа група. Подадох молба пред Обществения съвет и те казаха понеже не живея в къщата, аз наистина не живея в къщата, живея в кооперацията, казаха нямаш право на първа група”, разказа потърпевшият.

От Обществения съвет твърдят, че няма как новата къща да бъде със същата квадратура и отхвърлят твърденията за непрозрачност и злоупотреби.

„Де факто ние до парите нямаме досег, тоест нашата работа е по-скоро да направим предложения и оттам насетне счетоводно, всичко се отнася до счетоводството на общината”, обясни Светослава Борисова – председател на Обществения съвет. „Хората не са еднакви, имотите не са еднакви, има хора които, така – прекаляват с исканията си, прекаляват с алчността си”, коментира кметът на Хитрино Нуридин Исмаил.

Има случаи, при които строителите са отстранени заради недобра работа и покривите все още не са завършени.
В Хитрино изцяло наново се строят общо 24 къщи и всички се надяват да имат покрив за Коледа.

Паметта на седемте жертви утре ще бъде почетена с курбан, който дава ДПС – партията издигнала кмета Нуридин Исмаил и изключила го от редиците си през лятото.