Коледният фермерски пазар събра столичани и вдигна настроението
Сергии, отрупани със сирене, кашкавал, мляко от редки породи, мед и пчелни продукти, яйца, вина и билки от Балкана, предлагаха производители
За своите празнични трапези столичани успяха да си закупят директно от производителите богато разнообразие от продукти.
Тази година пазарът има и благотворителна кауза -
фермерите решили с част от средствата от продажбите да подпомогнат пострадалите от трагедията в Хитрино. А всеки, пазарувайки от коледния пазар, подпомогна изпадналите в беда наши сънародници. Освен благотворителната кауза целта на организаторите бе осигуряване на пряк достъп на столичани до фермерска продукция за Коледа. Изолиране на прекупвачите от веригата, с възможност за контакт с производителите на потребители, за които храната е много важна за природосъобразния им начин на живот. И за всички останали хора.
Важното е не само, че можем редовно да се снабдяваме и да консумираме природно чисти продукти, но и да опитаме храни от други райони, също с чиста природа, произведени от свободно отглеждани животни, с майсторлъка на производители от малки семейни ферми. Тук са пчелните продукти на пчеларите Теодор Пушкаров от Западна Стара планина, биологичният мед от Калоферския Балкан на семейните пчелини на семейство Попови и Начеви, семейната ферма за овче и краве сирене и мляко на ферма в Угърчин на семейство Детелина и Стоян Пелтешки, ръчно пареният кашкавал, натурален и с подправки и боровинки на братя Маринови от Алтимир, яйца от пъдпъдъци от Сопот, овче, краве, биволско и козе сирене от семейните ферми “Под Балкана“ в с. Васил Левски, Карловско, от ферма “Вършец” и Славейко Славейков от Западна Стара планина, яйца от свободно отглеждани кокошки в с. Железна, Община Чипровци, яйца от пъдпъдъци от Сопот, Карловско, сладка от горски плодове от с. Превала. Като този път
хит на пазара бяха новите сладка от тиква и от кестени -
нещо, което малцина са опитвали. Вкусът е превъзходен и много интересен.
Големият хит на пазара обаче бе заешкото месо на фермера Николай Христев от Казанлък. За първи път е на коледния фермерски пазар, но интересът към неговата продукция е най-голям. Опашката не спираше да се трупа, докато се продаде всичко от витрината му. Все пак за Коледа можем да си позволим деликатес, да предпочетем по-малко познатия вкус на заешкото месо.
Всички фермери са регистрирани в Българската агенция по безопасност на храните, гаранция за потребителите, че купуват качествена храна от български производители. Повечето продукти могат да се дегустират на място, фермерите любезно канят всеки да опита от цялата палитра вкусотии. И докато купувачите обикалят сергиите, за да не измръзнат, домакините се бяха погрижили да поставят подвижни печки, на които възрастни и деца да се сгреят. На няколко места се предлагаше
горещ ароматен чай, греяно вино с подправки
Самият управител на “Биоселена” Стойко Апостолов сипваше с черпака греяното вино, което се услаждаше на дамите и господата, а той изреждаше подправките, които е сложил вътре. Рецептата била от Страсбург, характерна за Южна Франция, а във Виена се пие цял месец преди Коледа. Съдържа канела, карамфил, ябълка, звездовиден анасон, кафява захар и малко вода. Чудесна коледна напитка, която събираше премръзналите посетители и развързваше езиците. Децата се насочваха към арт-работилниците за коледни сурвачки и всякакви играчки или към масата за направа на сапуни в арт-зоната за забавления, както и много други изненади. После отнасяха у дома доволни създаденото от тях.
Доволни останаха и фермерите - за часове тяхната бутикова продукция бе изкупена изцяло, хората успяха да заредят своята коледна и новогодишна трапеза с вкусни български плодове и зеленчуци, месни и млечни продукти, вино, сладкиши. Последната неделя преди Коледа се очерта като ден за фермерския пазар, дойдоха цели семейства, внуци с дядо и баба - всички се потопиха в празничното настроение и отнесоха от него у дома в очакване на Рождество Христово и на всички следващи го празници.
Заешкото на Николай Христев бе хитът на тазгодишния коледен фермерски пазар
Рецепта: Коледен заек от Казанлъшко
Лена ДЕКОВА
Последвайте ни
0 Коментара: