Окръжен съд-Бургас осъди подсъдимия Павел Георгиев на "лишаване от свобода" за срок от 17 години, което наказание подсъдимия да изтърпи при първоначален "строг" режим, пише burgas24.bg.

Съдът призна Георгиев за виновен в това, че на 21 май 2020 г., в сградата на к-с "Българска роза" в к.к. "Слънчев бряг", умишлено умъртвил Тетяна Г., чрез нанасяне на прободно-порезни рани в областта на главата, шията, раменния пояс и горната част на гърдите, с нож от което е последвала смъртта на пострадалата. Убийството е извършено по особено мъчителен начин за убитата.

Съдът конституира като частен обвинител дъщерята на пострадалата. Делото бе гледано по реда на Глава 27 от НПК – Съкратено съдебно следствие, по диференцираната процедура на чл. 371, т. 1. Бяха разпитани само част от свидетелите. Съдът изслуша и направените съдебно-психиатрична и техническа експертиза.

Бургаският окръжен съд се ползва от събраните в досъдебното производство доказателства при произнасянето на присъдата. Подсъдимият даде обяснения пред съдебния състав след събирането на всички доказателства в хода на съдебното следствие, като обясни, че е извършил деянието при самозащита.

Преди изслушването на съдебните прения Окръжен съд – Бургас прие представената спогодба между подсъдимия и пострадалата (дъщеря на убитата) и доказателства за изплатени на частния обвинител 100 хил. лв., обезщетение за причинени неимуществени вреди.

Според държавното обвинение убитата се е защитавала, не е нападала подсъдимия. Той е действал умишлено, ясно осъзнавайки последствията от своите действия. Прокурорът пледира за наказание от 17 години "лишаване от свобода". Повереникът на пострадалата пледира за наказание в размер на 20 години "лишаване от свобода".

По време на съдебните прения повереникът заяви, че подсъдимия не е предприел действия по оказване на помощ на съпругата си, дори е направил опит да напусне местопроизшествието. В своята пледоария защитата не оспори авторството на Павел на деянието, за което му е повдигнато обвинение, но заяви, че не са събрани категорични доказателства, които безсъмнено да доказват правната квалификация, че убийството е извършено по особено мъчителен за пострадалата начин.

Адвокатът поиска от съда да наложи наказание при превес на смекчаващите вината обстоятелства – самопризнанията на Павел чистото му съдебно минало, неговото влошено здравословно състояние, както и доброволното обезщетение на наследницата на пострадалата. Според защитата, Павел Г. трябва да бъде признат за виновен само за престъпление по чл. 115 от НК.

Присъдата на Окръжен съд-Бургас може да бъде обжалвана или протестирана в 15- дневен срок.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ