Апелативният специализиран съд отмени решението, с което на 4 май Апелативният съд разреши бизнесменът Ветко Арабаджиев и съпругата му Маринела да бъдат освободени под домашен арест. Решението Арабаджиеви да бъдат освободени под домашен арест е отменено след протест на прокуратурата. То е взето от 4-и състав на апелативния спецсъд след закрито заседание на 26 май т.г. Окончателно е и не подлежи на обжалване, уточнява Канал 3.

Арабаджиеви са задържани от 5 май 2019 година, когато бяха екстрадирани от Испания. Заради здравословни проблеми от 19 юни 2019 г. съпругата на известния хотелиер е в затворническа болница, а в последните няколко месеца самият той е под охрана в частна клиника с постоянна охрана.
 
В мотивите се посочва, че 10 дни преди новата молба за освобождаване на Арабаджиеви, Апелативният спецсъд се е произнесъл, че още има риск те да се укрият или да извършат престъпление, тъй като са с добри финансови възможности, а част от свидетелите са служители на техни търговски дружества.

Според последното решение от вчера по делото няма нови обстоятелства, които да налагат смекчаване на мерките за неотклонение. Нямало и основания да се смята, че лечението с медикаменти не дава резултат и че има сериозно влошаване на здравето на задържаните.
 
Утре Арабаджиеви ще застанат пред състав на Спецсъда, който ще заседава по делото срещу тях за участие в група за данъчни измами в страната и в чужбина, за укриване на данъци и пране на пари. Делото се води за 5 отделни престъпления. Подсъдими са още шестима души. Според прокуратурата групата е действала около 5 г.
 
Делото веднъж бе спряно на 18 февруари в очакване на отговор на съдебна поръчка до Испания. Тя трябва да отговори на въпроса по кои от повдигнатите вече обвинения Арабаджиеви могат да бъдат съдени и по кои не.
 
Спорът е дали испанските власти са дали изрично съгласие семейството да бъде съдено по отделните обвинения за данъчни престъпления. След 2 запитвания от съда, по които няма официален отговор, а само писмо от Европол, на 24 април прокуратурата е пратила в Испания нова заповед за арест, в която подробно били описани всички обвинения.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!