Шест месеца ще лежи в затвора мъж, който на два пъти заплашил жена, към която изпитвал силни чувства, с убийство. Присъдата е на пловдивския районен съд и следва да бъде изтърпяна при първоначален общ режим.

Историята започнала през есента на миналата година. Пострадалата работела в книжарница близо до Съдебната палата. Именно там я забелязал мераклията. Той пък си вадел хляба в близко бистро и често посещавал книжарница, за да копира дневното меню.

С времето мъжът изпитал силни симпатии към служителката, посещенията му зачестили и той постоянно търсел поводи за разговори.
Започнал да оставя бележки, в които пишел, че я обича, пише "Марица". 

Тя не откликнала на сърдечните му стремления и бележките започнали да придобиват заплашителен и дори арогантен характер като: „Момиче, ще те закарам в килията на Алфа Сот“ или „Ще те ши*ам в книжарницата“. Това притеснило служителката - тя споделила за случващото се с шефката си и помолила приятеля си да я взема след работа.

Това обаче не възпряло мераклията. На 30 октомври м.г. той оставил на вратата на книжарницата нова бележка, в която писал „Ще лежим в един гроб, няма да се прибереш при детето си“.

Жената била ужасена и веднага подала сигнал във Второ РУ. Ченгетата се обадили по телефона на подсъдимия и го предупредили да престане. Въпреки това на 23 ноември оставил нова бележка, която гласяла: „Ще те убия пред книжарницата“.

Междувременно мъжът започнал да оставя торби, пълни с боклуци от казаните, които представял като подаръци за пострадалата и детето. Жената си купила спрей за самозащита и паник бутон.

На 9 февруари подсъдимият оставил нова бележка, в която написал, че ще счупи витрината на книжарницата и още на другия ден хвърлил камък по стъклото. Собственичката на обекта сигнализирала за случая органите на МВР. Така на 12 февруари мъжът бил задържан от униформени служители. По-късно той бил изправен пред съда с обвинения за заканите за убийство и хулиганство.

Назначените експертизи показали, че мъжът страда от лека умствена изостаналост, но можел да разбира какво прави.

Той признал вината си още по време на разследването. Тъй като мъжът имал чистото съдебно минало, а и щетите по книжарницата били малки, районните магистрати му наложили наказание 6 месеца „лишаване от свобода“ при първоначален общ режим.

Освен това той ще трябва да заплати и близо 540 лева за извършените експертизи и разноски по делото.

Присъдата подлежи на обжалване и протест пред Окръжния съд.