Напрежението в Бургас може всеки момент да ескалира. Последователи на гуруто Митрадевананда Свами от различни страни окупираха бургаския съд. Те издигнаха плакати с лика му, искайки свобода за своя духовен водач. Повод за сбора на последователи е гледането на мярката му за неотклонение, както и  делото за есктрадицията в Русия на приятелката на Митрадевананда - Татяна Северцова. Двамата бяха хванати в Бургас с европейска заповед за задържане, а руската власти ги искат обратно по обвинения в престъпления със сексуален оттенък. В момента Татяна е под домашен арест, а Митрадеваванда, както БЛИЦ писа и този път бе оставен  в ареста в Бургаския затвор. Неговото дело за екстрадиция започва утре, пише "Бургасинфо". 

Митрадевананда, който е сочен като секс гуру, заради снимките с жени в провакативни пози, на които той самият е в центъра, има силна подкрепа от началото на своето задържане. На всяко от заседанията за определяне на мярката му за неотклонение неизменно го подкрепят две дами, а днешният протест-подкрепа е най-многобройната проява до момента.

В представения от страна на руските власти съдебен акт за арест е посочено, че Митрадеванда Свами се издирва като лидер на криминално група, създадена с цел набиране на жени от Русия, Украйна и Беларус през интернет, които са принуждавани да участват в сексуални отношения и да проституират на територията на Европа, САЩ и Мексико. Разследването за убийство, което беше посочено в искането за временно задържане на руския гражданин е частично прекратено, стана ясно по време на днешното заседание. Въпреки това останалите престъпления посочени в официалната молба на руските власти имат аналог в българското национално право, а блудството се квалифицира като тежко умишлено престъпление, посочи представителят на Апелативна прокуратура и пледира за потвърждаване на мярката за неотклонение. Адвокатът на задържания изтъкна аргументи, че руската страна не е изпратила всички необходими документи, за да бъде законово задържано лицето повече от 45 дни под стража и настоя за домашен арест. Пред съда Свами заяви, че неговата група съмишленици по религия и начин на живот са преследвани от официалните руски власти по политически причини и повтори, че всички обвинения срещу него са фалшиви.

Въззивният състав не намери основания за промяна на мярката за процесуална принуда и потвърди определението на ОС – Бургас като правилно и обосновано. Втората инстанция прие изводите на решаващия съд, че са налице всички законови предпоставки за вземане на постоянна мярка за неотклонение задържане под стража на исканото лице с цел осигуряване участието му в предстоящо производство по екстрадиция, инициирано от Русия. Митрадеванда Свами няма постоянен адрес и не е отпаднала опасността той да се опита да се укрие от правосъдието, се казва  още в постановения съдебен акт.

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.