Софийският апелативен съд трябва да се произнесе за втори път по делото срещу бившия кандидат за президент Боян Станков, самонарекъл се Расате, обвинен в хулиганство и нанасяне на лека телесна повреда при нападението над общностния ЛГБТИ център Rainbow Hub в София през 2021 г. 

Върховните магистрати приемат, че долната инстанция не е анализирала всички доказателства и така не са изследвали случая всестранно и обективно, пише "Сега". 

Боян Станков беше осъден на втора инстанция на "пробация" за срок от 6 месеца заради нанесена на лека телесна повреда на ЛГБТИ активист, както и да плати 2000 лв. обезщетение на нападнатата Глория Филипова за претърпените от нея неимуществени вреди.

По време на кампанията си за президент през 2021 г. Расате беше задържан, след като в група с други мъже нахлуха в общностния ЛГБТИ център Rainbow Hub в София. Служителите, които са били в сградата, твърдят, че целият им офис е изпочупен.

Тогава Софийската градска прокуратура повдигна обвинение на Расате за хулиганство с особена дързост и цинизъм, както и за нанасяне на лека телесна повреда по хулигански подбуди на Глория Филипова - служител във Фондация "Ресурсен център Билитис".

През целия процес защитната теза на Расате беше, че хората, намирали се в Rainbow Hub по време на "посещението му" сами са унищожили наличното имущество, за да го натопят, тъй като е известен.

На първа инстанция Софийският градски съд на практика го освободи от наказателна отговорност, като го призна за невинен по обвиненията, че деянието е извършено с изключителна дързост, както и че е причинил лека телесна повреда.

Той беше санкциониран само административно с 3000 лв. глоба за това, че в съучастие с неизвестни по делото лица, е извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред.

Софийският апелативен съд обаче призна Расате за виновен и за нанасяне на лека телесна повреда. Делото стигна до върховната инстанция по искане както на Расате, така и на прокуратурата и на пострадалата. В резултат на това процесът ще се гледа отново от апелативния съд.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ