Клошарят Любомир Данчев поиска от Окръжен съд Пловдив да бъде напълно оневинен и обяви, че е невинен. Както БЛИЦ съобщи, мъжът е осъден на 4 години затвор за това, че по невнимание е запалил 4 тютюневи склада в града под тепетата и е предизвикал щети за над 11 милиона лева.

Според разследващите Любчо, който е бездомник и обитавал стая в един от изпепелените вече складове, захвърлил небрежно цигара в коша за боклук. Огънят дълго тлеел заради липса на въздух в помещението, после запалил вещите в стаята и от там лумнал огъня. Данчев излязъл, а след 3 часа огънят обхванал първият и още три склада след него. 

Председателят на адвокатската колегия в Пловдив-адвокат Стефан Левашки, който лично се нае да брани несретника, заяви, че сам у дома си е направил експеримент, въпреки, че не е имало следствен такъв. Той запалил цигара и я оставил в коша за отпадъци. Папиросата обаче загаснала и не успяла да предизвика пожар. Левашки е категоричен, че клиентът му няма общо с пироманската история. Топ адвокатът заяви, че делото не е водено образцово, както твърди прокуратурата, защото не са разпитани шефовете на пожарните групи и първите огнеборци, които са били първи на място. 

Освен това показанията на свидетелите се разминават с пожаро-техническата експертиза. Левашки настоя отново да бъдат разпитани вещите лица, които са изготвили констатацията, но това му бе отказано от съда. Прокуратурата настоя 4-годишната присъда, постановена от Районен съд, да остане същата. Според държавното обвинение клошарят е виновен за огромния пожар. 

От държавното обвинение казаха извън съдебна зала, че е назначена друга експертиза, отделно от това дело, която има за цел да докаже виновни ли са служители на общината за ужасяващото състояние, в което са се намирали тютюневите складове, част от историческото наследство на Пловдив. 

Съдът ще се произнесе по искането за намаляване на присъдата в срок от 1 месец.

Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ