Върховният касационен съд уважи изцяло касационния протест на прокуратурата и призна Ангел Жебязков за виновен в извършване на убийството на полицая Добромир Лазаров от Сопот през пролетта на 2018 г. Наложено му е наказание лишаване от свобода за срок от 7 години при първоначален строг режим.

Делото е образувано по протест на Военно-апелативна прокуратура и жалба на защитата на частните обвинители срещу присъда на Военно-апелативен съд.

С нея е отменена присъда на Военен съд-Пловдив, с която Желязков е бил признат за виновен в извършване на убийство при превишаване пределите на неизбежна отбрана и той е бил оправдан по обвинението за умишлено убийство от Военно-апелативен съд.

Престъплението, за което Ангел Желязков, младши сержант от военно формирование, е даден на съд, е извършено на 20.05.2018 г. около 23,15 ч. в гр. Пловдив. Тогава в междублоковото пространство на бул. “Александър Стамболийски“ възникнал инцидент между военния и жертвата Добромир Лазаров.

Припомняме, че убийството стана заради връзка на полицейския служител с бивша приятелка-полицайка, на извършителя.

Ангел Желязков нанесъл множество прорезни рани с тактически нож на пострадалия, който впоследствие починал от кръвозагуба.

БЛИЦ припомня, че заради фаталната дознателка Люба Алексова полицаят остана завинаги на 45 години. Алексова била дознател в РУ Карлово. Тя имала връзка и живяла в Пловдив с командоса от елитната пловдивска парашутна бригада Ангел Желязков.

Паралелно обаче с това младата жена имала връзка и с Добромир Лазаров, който бил полицай в участъка в Сопот. Мъжът бил влюбен в нея. Двамата говорили за общо бъдеще, за дете, споделяли мечтите си. Лазаров разбрал за военния, водил е няколко пъти разговори с него.

Във фаталната вечер запалил колата си и тръгнал от Сопот към Пловдив, за да се срещнат двамата и да се разберат. Чул се по телефона с Желязков, който му казал, че е пиян и не може да се бие с него.

Полицаят обаче настоял да се срещнат, още повече че Алексова била с Желязков. Военният дал адреса на дома си в Пловдив на Лазаров, който тръгнал за квартал „Кючук Париж“. Така сестигнало до фаталния край.

Разследването по случая е приключено за близо шест месеца и е внесено от Военно-окръжна прокуратура-Пловдив с обвинителен акт в съда.

При разглеждането на делото последната инстанция - Върховният касационен съд, изцяло е споделил становището на прокуратурата, коeто тя последователно е поддържала, че в случая има доказателства за  умишлено убийство, за каквото престъпление е повдигнато и обвинение от ВОП-Пловдив още през 2018 г.

Присъдата на Върховния касационен съд е окончателна.

Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук