Софийски градски съд (СГС) уважи искането на Софийска градска прокуратура (СГП) за налагане на постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо 24-годишния Денис-Мустафа Кемал ал Газзи, привлечен към наказателна отговорност за убийството на 32-годишния Илиян Илиев, извършено на 09.01.2022 г. в столичния квартал „Люлин“. Това съобщиха от обвинението.

БЛИЦ припомня, че по-рано днес се появиха още брутални разкрития за убиеца от „Люлин“.

Сега стана ясно, че досъдебното производство по случая е започнато на 17.11.2021 г. в условията на неотложност и се води в СДВР под ръководството и надзора на СГП. 

В хода на разследването са събрани доказателства, които наблюдаващият прокурор е преценил като достатъчни по смисъла на чл. 219, ал. 1 от НПК, поради което на 10.01.2022 г. на Денис беше повдигнато обвинение за престъпление по чл. 115 НК и беше постановено от наблюдаващия прокурор задържане на обвиняемия за срок до 72 часа. СГП му наложи и забрана за напускане на пределите на Република България. 

Според събраните до момента по делото доказателства Денис-Мустафа Кемал ал Газзи еднократно намушкал с нож Илиян Илиев и така умишлено го умъртвил

Непосредствено след извършване на престъплението Денис-Мустафа Кемал ал Газзи избягал, като се оттеглил в неустановена посока. Поради това беше обявен за общодържавно издирване, след което, на 11.01.2022 г., се е предал сам на органите на МВР.  

Още един човек се е опитал да намушка дилърът и наркоман Денис Мустафа Кемал Ал Газзи преди да убие Илиян Илиев в София в неделя. 23-годишният престъпник извадил ножа си и посегнал на свидетел минути преди да заколи Илиян. Това стана ясно в съдебната зала днес при гледането на мярката му. 

Съдът прие мотивите на прокуратурата, че от доказателствата по делото може да се направи обосновано предположение, че Денис-Мустафа Кемал ал Газзи е извършил престъплението, за което е обвинен, и че е налице реална опасност както да се укрие, така и да извърши друго престъпление, ако спрямо него не бъде взета мярка за неотклонение задържане под стража. 

Съдът обсъди събраните по делото доказателства, като взе предвид предходното осъждане на обвиняемия и високата обществена опасност на деянието и деца. 

Определението за вземане на най-тежката мярка за неотклонение подлежи на обжалване пред Софийски апелативен съд.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!