Украинка Алла Гарбар, е била осъдена за каналджийство преди по-малко от месец. Тя е със статут на чужденец с временна закрила, предоставена през месец юни тази година и е пребивавала в Бургас. Това съобщи в кулоарите на Съдебната палата прокурор Зорница Щърбева, цитирана от Burgas24.bg.

Полицаи приклещиха украинска бежанка в Бургас и се хванаха за главите СНИМКИ
 

Алла Гарбар

Тя е осъждана за подобно престъпление, за което днес и е повдигнато обвинение от Районна прокуратура Бургас. На 24 август 2022 г. Районен съд Трън я е признал за виновна, че територията на Трън е подпомогнала група чужди граждани да преминават през страна. Осъдена е на 10 месеца "Лишаване от свобода", изпълнението на което е отложено за срок 3  години.

"Престъплението, за което Районна прокуратура Бургас е повдигнало обвинение, е извършено в  изпитателния срок на предходното осъждане. Това означава, че в случай, че Районен съд – Бургас  признае обвиняемата за виновна по така повдигнатото обвинение - съответно й наложи наказание лишаване от свобода, то тя ще трябва да изтърпи както наказанието, наложено от предходната присъда, така и новото наложено", уточни прокурор Щърбева.

Деветимата сирийски граждани, които Гарбар е превозвала, са пътували от Област Бургас към София, от където е трябвало с друг транспорт да бъдат извозени за Западна Европа. Всеки един от мигрантите е трябвало да заплати по 4 500 евро за услугата. Не са събрани доказателства за съпричастността на други лица към извършване на престъплението, за което й е повдигнато обвинението.   

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук