Върховният касационен съд за втори път върна за преразглеждане делото за убийството на 18-годишния Алекс Ангелов от Бяла. По заплетения казус тепърва ще се произнася пореден състав на Апелативния съд във Велико Търново. Делото е разпределено, но все още не е насрочена конкретна дата на заседанието, пише "Труд".

Tрагедията се разигра през юли 2018 г. при спор за цигара пред дискотека в Бяла. Като виновен за смъртта на младежа бе уличен 33-годишният циганин Валентин Маринов. Иначе в разправията и сбиването участват още няколко души, които са разпитвани като свидетели. Алекс е ударен веднъж с юмрук, пада на земята и след няколко дни почива в болница.

По време на новия процес трябва да се съберат допълнителни доказателства за действия на пострадалия в момента на удара, смятат върховните съдии. И иначе съдебно-медицинската експертиза сочи, че няма следи от удар и сериозни кръвонасядания по лицето на Алекс и че присъдата на убиеца се основава предимно на свидетелски показания.

На първа инстанция - Окръжният съд в Русе, Валентин Маринов получава 20 години затвор. Магистратите постановяват и да плати кръвнина от 100 000 лева.

На основание жалба от защитника на подсъдимия, в Апелативен съд - Велико Търново е образувано дело, по което втората инстанция е постановила решение на 4 юни 2019 г., с което присъдата се намалява на 4 г. затвор. След касационен протест и жалби от частните обвинители, ВКС го връща за ново разглеждане от друг състав на Апелативен съд - Велико Търново.

Назначена е допълнителна комплексна съдебно-медицинска експертиза с участието на съдебни медици и физик.
През февруари тази година апелативната инстанция за втори път се произнася като наказанието на Валентин Маринов също е намалено от 20 на 4 години лишаване от свобода. И второто решение на магистратите предизвика гнева на местните хора от Бяла и те пак излязоха на протести.

Мотивите на магистратите са, че нямало достатъчно данни случаят да е умишлено убийство по хулигански подбуди, а по-скоро доказателствата били за нанасяне на телесна повреда, от която е настъпила смърт.Така драстично намалената присъда се обуславяла от факта, че извършеното престъпление е по непредпазливост. Прокуратурата и частните обвинители отново протестират и обжалват заниженото наказание и искат доживотен затвор за убиеца на 18-годишния Алекс и делото пак стига до ВКС.

“Недоволството на държавното и частното обвинение от начина, по който въззивният съд е извел фактическите си констатации, обобщено се свежда до три от правно значимите обстоятелства: степента на повлияване на пострадалия от алкохола, наличието на увреждания по лицето му вследствие юмручния удар на подсъдимия и поведението му за предпазване от този удар”, пише в решението на Върховния касационен съд.

И добавя: “Едва след като бъдат изяснени действията на пострадалия в момента на удара, съдът би могъл да достигне до верен извод за механизма на деянието, а след това и да даде законосъобразен отговор на въпроса за съставомерността и правната квалификация на деянието.”

Връщането се приема с облекчение от хората в Бяла, които казват, че с него върховните съдии дават на шанс да се достигне до по-справедливо наказание за един погубен млад живот.