Тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) отхвърли жалбите на три физически лица, които оспорват текстове от Наредба №1 от 19 юли 2017 г. за реда за установяване концентрацията на алкохол в кръвта и/или употребата на наркотични вещества или техни аналози.

Две от жалбите са на известни шофьори, карали дрогирани - Кристиан Николов с присъда на първа инстанция от 9 г. затвор за катастрофата, при която загина журналистът Милен Цветков и актьорът Явор Бахаров с окончателна условна присъда от 1 г. затвор с 4-годишен изпитателен срок.

Върховните магистрати не откриват пробойни в наредбата, издадена преди 5 години от министрите на вътрешните работи, здравеопазването и правосъдието.

Отхвърлено е твърдението на Николов, Бахаров и третия жалбоподател, че нормите са дискриминационни, защото в нея няма долна граница за употребата за наркотици, докато за алкохол има и е до 1,2 промила. Съдите посочват, че оспорените текстове съответстват на нормите в Наказателния кодекс, където е налице долна граница за съставомерност на деянието при алкохола, а липсва такава за наркотиците.

Съставът на ВАС не открива разминавания в регламента за температурен режим при вземане на пробите и режима на съхранение до изпращането им в лаборатория.
 
Решението не е окончателно и подлежи на обжалване пред 5-членен състав.

То идва само ден, след като прокуратурата представи свои предложения за законодателни промени. Една от тях бе да се отнемат в полза на държавата автомобилите на шофьорите, хванати да карат пияни или дрогирани, когато МПС-то е собственост на извършителя.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!