Военноморските сили на САЩ обявиха, че възнамеряват да извлекат останките от изтребителя F-35C, който наскоро се разби в Южнокитайско море.

Американските военни се опасяват, че едно от най-модерните им оръжия може да стане притежание на КНР, съобщава ABC News.

ВМС на САЩ заявиха, че ще се опитат да върнат стелт изтребителя F-35. Той потъна в Южнокитайско море, след като пилотът се катапултира безопасно. Кореспондентът на ABC News Мат Гутман обяснява защо китайците може да се интересуват от този свръхсекретен американски самолет.

Един от най-високотехнологичните образци на военно оборудване на планетата се озова на дъното на Южнокитайско море и стана достъпен за всеки, който иска да се сдобие с него. 

Военноморските сили казват, че вече се полагат усилия за възстановяване на изтребител F-35C, който се приземи лошо по време на рутинен полет, удари се в палубата на самолетоносача USS Carl Vinson и след това падна в океана.

Пилотът се катапултира успешно и по-късно е евакуиран с хеликоптер. Шестима моряци на самолетоносача са ранени, двама от тях, заедно с пилота, са изпратени за лечение във Филипините.

Инцидентът, който сега се разследва, се случи преди ден, когато "Карл Винсън", заедно с японския флот, демонстрираха военната си сила в Южнокитайско море, към което Китай наскоро предяви териториални претенции.

СТИВЪН ГЪНАРД, бивш пилот на изтребител на морската пехота на САЩ: Сега има надпревара за намиране на подходящото оборудване за откриване и повдигане (на самолета). Китайците го имат. ВМС на САЩ също активно работят. И двете страни ще искат да се доберат до останките.

Струващият близо 100 милиона долара стелт изтребител от пето поколение е едно от най-високотехнологичните оръжия в американския арсенал.

СТИВЪН ГЪНАРД: Той е почти невидим за радарите, така че конструкцията и покритието на този самолет представляват голям интерес за китайците.

МАТ ГУТМАН, кореспондент на ABC News: Дейвид, ВМС на САЩ разполагат със специално оборудване за спасяване на самолети и подводници от невероятни дълбочини. Наскоро те издигнаха хеликоптер, който беше паднал на дълбочина от 19 000 фута. Но анализатори казват, че и китайците имат подобно оборудване, така че те твърдят, че надпреварата за останките е в ход. Дейвид?

Невероятно. Да видим кой ще ги достигне първи. Мат Гутман, благодаря.